vijesti www.metkovic.hr

 Prosvjed

Ponovna blokada graničnih prijelaza

Metković, 29.7.2013. - Stanovnici bosanskohercegovačkih pograničnih mjesta u blizini Metkovića sinoć su ponovno održali miran prosvjed tijekom kojega su na sat vremena (od 19,30 do 20,30) blokirali magistralnu cestu M-17 u blizini Graničnoga prijelaza Doljani te granične prijelaze Gabela Polje i Unka. Prosvjed je, kao i prošle nedjelje, organiziran kako bi stanovnici s hercegovačke strane granice ukazali na probleme koje im stvara novi granični režim što se primjenjuje od ulaska Hrvatske u EU.
    Prosvjednici od Vlada Bosne i Hercegovine i Hrvatske i dalje traže da se Graničnom prijelazu Doljani vrati status međunarodnog robnog prijelaza te da se Granični prijelaz Gabela Polje otvori za međunarodni putnički promet, kao što je to bilo prije ulaska Hrvatske u EU.
    Treba spomenuti kako organizatore prvoga prosvjeda ni nakon tjedan dana nitko od nadležnih bosanskohercegovačkih institucija nije kontaktirao, tj. nije pokazao zanimanje za njihove probleme, unatoč održanom prosvjedu i brojnim dopisima koje su uputili na adrese svih relevantnih institucija.
    Prosvjed je najavljen i za slijedeću nedjelju, a ako se institucije i dalje ogluše na probleme građana uskoro se mogu očekivati svakodnevne blokade graničnih prijelaza.