vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Troje Metkovaca na vrhu Olimpa

Metković, 29.7.2013. - Ekspediciji na vrh Olimpa u organizizaciji PD Svilaja iz Sinja pridružilo se i troje članova PD Gledavac iz Metkovića: Javorka Medić (1), Mirela Živković(2) i Goran Živković(3). Na osmodnevnom putovanju kroz Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Grčku, glavni cilj bio je uspon na legendarnu planinu bogova tj. na najviši vrh Grčke 2918 m visok Mytikas, poznat i kao Zeusov tron te na obližnji, samo 6 metara niži vrh Skolio.
    Upornost 28 penjača nagrađena je i milošću samoga Zeusa. Uspon je bio popraćen povoljnim vremenom te je za sve sudionike bio nezaboravno iskustvo. Na otvorenom nagibu od 60 stupnjeva, uz razmrvljeno kamenje, a bez ikakva osiguranja, uspon na Mytikas nije nimalo neopasan, ali iskustvo takvoga uspona, koji svakoga postavlja na granice mogućnosti, nagrada je vrijedna truda i rizika.
    Nakon četiri sata penjanja od baznog planinarskog doma (Refuge A) na 2100 m n/m dosegnut je vrh Mytikas na 2918 m. Nakon njega, kad smo već bili tamo, popeli smo se i na obližnji 2912 m visok Skolio.
    Nadamo se da smo ovim usponom otvorili put i drugim našim sugrađanima, koji bi to poželjeli iskusiti. Sve naše iskustvo stoji im na raspolaganju.
tekst i foto G. Živković