Metković,
24.4.2005. - Od 16. travnja do danas trajao je Tjedan posvećen celijakiji, a svrha mu je podizanje razine kliničke sumnje kod zdravstvenih radnika na postojanje celijakije koja je često neprepoznata. Celijakija je bolest čija značajka je da oboljeli ne podnosi namirnice u kojima ima glutena. Gluten je bjelančevina koje ima u pšeničnom brašnu, raži, ječmu i zobi, a izaziva teško oštećenje sluznice tankoga crijeva pa je apsorpcija hrane umanjena. Stoga su osobe oboljele od celijaklije osuđene na strogu bezglutensku dijetu cijeli život.
U Metkoviću i okolici ima 35 osoba oboljelih od te neugodne bolesti koji su udruženi u Sekciju za celijakliju Udruge "Za sretan osmijeh". Udruga je u suradnji sa "G-M Pharma" iz Zagreba i Turističkom zajednicom grada Metkovića danas u Hotelu "Narona" organizirala tečaj za pripremu bezglutenske hrane koje mu se odazvalo dvadeset žena, što je odličan odziv, rekla nam je voditeljica Sekcije Greta Šprlje. Pod vodstvom Nevenke Tkalčević iz Zagreba, koja je također majka oboljeloga, Metkovke su se u kuhinji Hotela "Narona" učile kako pripremiti bezglutensku pizzu, hot-dog, uštipke i razne vrste kolača. Elena Miličić iz tvrtke "G-M Pharma" upoznala je polaznice tečaja sa proizvodima koje nudi njezina tvrtka i odgovarala im na postavljena pitanja.
Polaznice tečaja sa spremljenom hranom