vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Pomozimo Marijani

Metković, 27.4.2005. - Udruga tjelesnih invalida Metković pokrenula je socijalno-humanitarnu akciju «Pomozimo Marijani», čiji je cilj poboljšati životne uvjete sedamnaestogodišnje Marijane Gabrić, Metkovke koja je zbog svoje bolesti (dijagnoza tetraparesis spastica) osuđena čitavi život provesti u invalidskim kolicima. Problem je što Marijana živi u obiteljskoj kući do koje se s ceste dolazi preko 47 stuba, koje svakodnevno savladava uz pomoć roditelja.
Udruga je prošle godine problem pokušala riješiti nabavivši samopokretnu platformu za osobe s invaliditetom, ali se od toga moralo odustati jer lokacija kuće to nije dopuštala. Tako je jedino preostalo rješenje bilo gradnja stambenog objekta uz prometnicu čime će se trajno riješiti problem pristupačnosti za Marijanu, a time će joj se omogućiti veća samostalnost i puno češće komuniciranje s okolinom.
UTI Metković, kao nositelj projekta, do sada je ishodila lokacijsku dozvolu, a Projektni ured «Glavinić» iz Metkovića izradio je kompletnu projektnu dokumentaciju te je kao donaciju priložio pokrenutoj akciji. HSUTI (Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida) je za projekt izdvojio 25 tisuća kuna, a UTI Metković daruje 25 tisuća kuna. Udruga je projekt prijavila i na nekoliko natječaja, te se uskoro očekuje pomoć u novcu ili građevinskom materijalu. - Uz aktivno sudjelovanje Grada Metkovića, te građevinska poduzeća s našeg područja koja su izrazila spremnost izvoditi gradnju kao donaciju našoj akciji i svih dobrih ljudi koji sudjeluju u akciji, mislim da ćemo ovaj projekt vrlo brzo privesti kraju – rekao nam je tajnik Udruge Ante Puljević.
(Ivana Ilić)