vijesti www.metkovic.hr

 Akcija

Obljetnica akcije 'Bilo naroda – gradimo most'

Metković, 9.9.2013. - Danas je prva obljetnica akcije Bilo naroda – gradimo most kojom se u organizaciji Braniteljske udruge Zavjet i Udruge Pelješki most Pelješac na simboličan način stotinama plovila povezao s kopnom na trasi planiranoga Pelješkog mosta. Tim povodom je jutros uz državnu cestu D8 iznad Komarne održano obilježavanje prve obljetnice te akcije.
    Okupljene je pozdravio Nikola Nogolica koji je pročitao pismo Branke Šeparović u kojemu između ostaloga stoji:
    „Pelješki most je strateški prevažna prometnica ali istovremeno početak zahtjeva za vraćanje cijelog Hrvatskog teritorija u granice koje smo zauvijek stekli međunarodnim priznanjem. Most između Komarne i Brijeste, koji je djelo hrvatske struke i hrvatskih graditelja biti će novo zajedništvo svih Hrvata ma gdje bili. Tako smo se dogovorili i na ovom mjestu zavjetovali prije točno godinu dana izgradivši most od brodova preko 2 i pol kilometara našeg mora, između dvije isturene točke našeg kopna. Uz veselje hrvatskih barjaka i poruke prelijepih hrvatskih pjesama zavjetovali smo se nebu i moru da ćemo most sagraditi. Udruga koja je potom osnovana kako bi napravila scenarij i organizaciju prikupljanja novca napisala je slijedeću poruku:
- Spojit ćemo rastavljenu državnu granicu krvlju generacija iscrtanu, od UN priznatu.
- Premostit ćemo apsurd prebogate zemlje, a siromašnih ljudi – tragediju domovine iz koje Hrvati iseljavaju, a stranci useljavaju.
- Izgradit ćemo izlaz iz džungle globalne krize kojom tutnji agresija manjine, a jauče agonija većine.
- Sve to ćemo postići jer most gradimo sami, slobodni od zamki kredita i ucjene bilo kojeg lobija.“
    Mladen Milošević Braco, predsjednik Podružnice Udruge Zavjet za dubrovačko-neretvansku županiju, koja je organizirala obilježavanje obljetnice, najavio je za 8. listopada novu, konkretniju akciju. Kako bi još jednom ukazali na nužnost povezivanja krajnjega hrvatskog juga s ostatkom zemlje nakratko je blokirana Jadranska turistička cesta.