vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Motociklom do Zanzibara

Metković, 1.11.2013. - U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je multimedijalno predavanje Motociklom do Zanzibara održao Davor Rostuhar, slobodni pisac i fotograf koji već 12 godina putuje svijetom i objavljuje reportaže u National Geographicu, Meridijanima i drugim medijima, a do sada je objavio i četiri uspješne knjige.
    Predavanje Motociklom do Zanzibara riječju, fotografijom i videomaterijalom prati prvu polovinu drugoga velikog afričkog putovanja Davora Rostuhara i njegove djevojke Maje Tanasovski koji su na motociklu od Zagreba do Zanzibara prevalili 10 000 km. U četiri mjeseca od studenoga 2012. do ožujka 2013. Maja i Davor su istražili i upoznali neke od najfascinantnijih afričkih kultura, mjesta i običaja. Evo samo nekoliko detalja s toga putovanja:
    U Egiptu su proputovali malo poznatim Putem oaza kroz Bijelu pustinju, jedan od najljepših saharskih predjela.
    U Sudanu su istražili slabo poznate sudanske piramide, kojih je više od egipatskih, potpuno su drukčijega stila gradnje, a čak ni većina Sudanaca ne zna za njihovo postojanje.
    Na sjeveru Etiopije posjetili su neobično mjesto Lalibela gdje su crkve isklesane u stijenama i gdje stanovništvo već tisućljeće i pol prakticira izvorni oblik biblijskog kršćanstva.
    Na sjeveru Kenije, preživjeli su zloglasnu cestu Moyale, jednu od najopasnijih i najtežih cesta u Africi gdje somalijski odmetnici gađaju putnike kopljima kako bi ih opljačkali.
    U Tanzaniji su popeli najvišu planinu Afrike Kilimandžaro i posjetili Serengeti, vjerojatno najfascinantniji afrički nacionalni park.