vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Prije 22 godine ustrojena 116. brigada HV-a

Metković, 17.11.2013. - Danas se navršava 22 godine od ustroja 116. brigade HV-a čiji ratni put počinje donošenjem zapovijedi o ustrojavanju postrojbe 17. studenoga 1991., nakon čega u njezin sastav ulazi većina manjih, već ustrojenih postrojba kao i „A“ satnija ZNG-a Metković, prva djelatna postrojba ustrojena na jugu Hrvatske.
    U Metkoviću se ustrojava zapovjedništvo i 1. bojna te pristožerne postrojbe koje se popunjavaju s područja cijeloga Neretvanskog kraja.
   U Opuzenu se ustrojava 2. bojna, u Pločama 3. Bojna, a Novim Selima 4. bojna. U Blacama je 1992. ustrojena Stolačka bojna.
   Presudnu ulogu brigada je, zajedno s drugim postrojbama, imala u zaustavljanju prodora neprijatelja na crti uvala Bistrina – Popovo polje.
   Brigada sudjeluje u legendarnoj bitci na Stolovima gdje je neprijatelju slomljena kralježnica , nakon čega slijede napadne operacije naših snaga.
   Uslijedile su operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojima su sudjelovale gardijske i pričuvne postrojbe iz cijele Hrvatske, a među njima i 116. br. HV-a.
   Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije „Oluja“, na Južnom bojištu neprijatelj očajnički pokušava posljednji put izvesti kombinirani topničko pješački napad na Dubrovnik i širu okolicu.
   Napad je izveden na temelju pogrešnih informacija o snazi naše obrane ne znajući da su naše snage bile u stanju izvesti napadnu operaciju širih razmjera kako bi naseljima juga Hrvatske osigurale mir.
   Glavni smjer napada neprijatelja bio je usmjeren na područje obrane 116. domobranske pukovnije HV-a, nastale iz 116. brigade. Na napad su žestoko odgovorile 116. dp. HV-a i ostale postrojbe Južnog bojišta te, unatoč gubicima, onemogućile namjere neprijatelja nanijevši mu značajne gubitke.
   Nakon Daytonskog sporazuma 116. dp. HV-a, kao i sve pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, provode demobilizaciju i prelaze na mirnodopski ustroj.
   Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja. od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.