vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Otvorena izložba Tomislava Zubčića

Metković, 15.6.2005. - Jučer je u Galeriji GKS-a otvorena izložba skulptura metkovskog kipara Tomislava Zubčića - Zupe koji se predstavio skulpturama rađenima u metalu tehnikom zavarivanja, navarivanja i propaljivanja.
Izloženi radovi mogu se svrstati u tri ciklusa: sakralni, neretvanski i ekološki. Među izlošcima je i "Raspeti", skulptura koja je u ožujku ove godine bila u postavu izložbe "Uz križ stati – hrvatski Uskrs" u Etnografskom muzeju u Zagrebu, dok među njima dominira više od dva metra visoko "Uzašašće".

Sve skupa je zamišljeno kao svojevrstan happening u kojem su na početku sudjelovali i Zubčićevi učenici metalske struke iz SŠ Metković. Oni su u mraku demonstrirali zavarivanje stvarajući pri tom svjetlosne efekte. Nazočne je pozdravio prof. Ante Brečić, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Metković, u čijoj organizaciji je izložba postavljena, a izložbu je otvorila prof. Radojka Bagur. Na izložena djela osvrnuo se akademski kipar Ante Brkić, a Davor Bukvić sa mandolinom i Stipe Popović sa gitarom osigurali su glazbeni ugođaj.

Sponzori izložbe su Srednja škola Metković, Geoproming Metković i Družba "Pivčeva kala" iz Opuzena čiji članovi su ispred zgrade GKS-a demonstrirali kuhanje crnog rižota pa su se mnogi posjetitelji još dugo zadržali pred zgradom uz slane srdele, rižot, vino i pjesmu. Izložba će biti otvorena do 22. lipnja.