vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Augusteum Narone u Zagrebu

Metković, 19.6.2005. - Nakon Splita, Oxforda, Barcelone i Vatikana, u četvrtak navečer izložba «Augusteum Narone» otvorena je i u Zagrebu u Gliptoteci HAZU, što bi trebala biti posljednja izložba prije skore realizacije Arheološkog muzeja «Narona» u Vidu kraj Metkovića.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture RH, a autor koncepcije i ravnatelj izložbe je prof. dr. sc. Emilijo Marin, bivši ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu, a sada veleposlanik pri Svetoj stolici u Vatikanu. Iako protokolom predviđeni, svoj nedolazak na otvorenje ispričali su predsjednik Vlade RH, ministar kulture, gradonačelnik Zagreba i predsjednik HAZU, ali je tijekom večeri na izložbi ipak viđen ministar kulture Božo Biškupić. Na otvaranju izložbe, prisutnima se obratila Ariana Kralj, upraviteljica Gliptoteke HAZU, mr. sc. Zrinka Buljević, ravnateljica Arheološkog muzeja u Splitu, akademik Ivan Kožarić i Branka Šulc, pomoćnica ministra, koja je izložbu otvorila.
Augusteum Narone je hram podignut za cara Augusta oko 10. god. pr. Kr. u Naroni u Vidu pored Metkovića koji je bio skriven pod zemljom punih 16 stoljeća. Zajedno sa skulpturama otkriven je prije 10 godina zaslugom prof. dr. sc. Emilija Marina, pa je u povodu desetogodišnjice otkrića izložba i realizirana. Središnji dio izložbe je skupina od devet mramornih kipova, što predstavlja otprilike polovinu kipova iz Augusteuma u Naroni, koji je iznjedrio dosad najbrojniju skupinu rimskih carskih kipova iz 1. stoljeća u svijetu. Svi su kipovi, osim jednog, konzervirani i restaurirani, a posebno je zanimljiv lik carice Livije, druge žene cara Augusta, čija se glava nalazila u Oxfordu, a tijelo u Opuzenu, te se na ovoj izložbi spojeni u cjelinu nakon niza stoljeća. Izložen je i popratni materijal arheološkog lokaliteta kao što su nakit, staklo, novac od 2. stoljeća prije Krista do 7. st. što upotpunjuje cjelovitost prezentacije, te je prezentiran projekt budućeg muzeja «Narone» arhitekta Gorana Rake i portret Livije koji je napravio akademik Ivan Kožarić.
Želeći gostima, među kojima su bili brojni Vidonjci i Metkovci, kao i predstavnici Opuzena, ukazati na raznorodnost zemalja koje se danas nalaze na području nekadašnjeg rimskog carstva, u Parku skulpture Gliptoteke prezentirana je glazba s područja kontinenata koje je nekada zauzimalo. U organizaciji muzikologinje Dine Tiljak svirali su mladi glazbenici među kojima su i skupine Muk i Shah-Buzz. Izložba ostaje otvorena do 30. prosinca.
(Ivana Ilić)

Zamjenik gradonačelnika grada Metkovića Mato Mustapić i arhitekt Goran Rako