vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Ivandan

Metković, 24.6.2005. - Danas je blagdan Sv. Ivana Krstitelja kada svi Ivani, Ivanke, Ive i Ivice rođeni između 24. lipnja i 26. prosinca slave svoj imendan. Ostalima je imendan 27. prosinca na blagdan sv. Ivana Apostola i Evanđelista koji je kao učenik Ivana Krstitelja, prvi s Andrijom pošao za Kristom. Zanimljivo je da se na današnji dan slavi rođenje Ivana Krstitelja, što je pomalo neobično, jer se praznici ostalih kršćanskih svetaca slave na dan njihove smrti. Katolička Enciklopedija kaže da je «Sveti Ivan bio prožet Duhom Svetim još u utrobi svoje majke...stoga njegovo rođenje treba slaviti kao dan trijumfa».
U Metkoviću je oduvijek bio običaj da se uoči tog Blagdana pale vatre preko kojih se preskače. Tako je sinoć na Verajinom guvnu zapaljen ivanjski krijes uz koji su se okupili i stari i mladi. Stariji su se sjetili svoga djetinjstva, a mladi pokazali da je skok kroz oganj koji žeže daleko uzbudljiviji od bilo koje kompjutorske igrice. Vjerujemo da su ivanjski krjesovi gorili i u drugim dijelovima Metkovića, ali bilo je nemoguće biti na više mjesta u isto vrijeme. Pogledajte nekoliko fotografija koje smo snimili.

Ovaj gospodin je pokazao da, osim što zna kvalitetno zrjeti banane, još uvijek može preskočiti zadani mu ivanjski krijes. Ni'ko kao Niko.

Sedamdesetrogodišnji mladić Ivan Brljević - Štruva bez problema je preskočio preko vatre.

Skakale su i cure, ali u paru kako bi savladale strah.