vijesti www.metkovic.hr

 Ugostiteljsvo

Hoćemo li dobiti tradicionalnu fažolijadu

Metković, 24.12.2013. - Jučer su u večernjim satima u Športskoj ulici tamošnji ugostitelji na nekoliko mjesta kuhali grah na dar građanima, tj. svojim gostima. Kako je došlo do te zamisli da ugostitelji počaste građane razgovarali smo s Mirelom Jelčić, voditeljicom Sekcije ugostitelja u Udruženju obrtnika Metkovića.
   Otkuda ideja za kuhanje graha?
– Nakon sastanka u Obrtničkoj komori mi iz Sekcije ugostitelja počeli smo razmišljati što možemo napraviti za grad, odnosno građane. Prvo nam je na pamet pao bakalar, ali na Badnjak naši restorani žive od spremanja i prodaje kuhanoga bakalara pa nismo htjeli ugrožavati njihov posao. Nakon više zamisli odlučili smo se za kuhanje graha pa je iz Udruženja obrtnika Metković ugostiteljima u Sportskoj ulici poslana poruka s pozivom na sudjelovanje u događaju. Neki se nisu odazvali pozivu i jako mi je žao zbog toga. Ispada da smo neke od kolega zanemarili, ali nismo jer je poziv odaslan svima. Izgleda da poruke Obrtničke komore obrtnici često zanemare. Stoga koristim ovu prigodu i pozivam kolege da malo više pridaju porukama koje dobivaju od Komore, jer se tamo jako puno radi pa je dobro da budu upoznati s novostima i novim idejama. Jako sam sretna jer je ovo prva akciji koja je okupila velik broj ugostitelja i nadam se da ćemo suradnju nastaviti i u buduće te da će nam se pridružiti i oni koji ovoga puta nisu sudjelovali. Svrha akcije bila je druženje, a ne naša zarada, jer ovakvim i sličnim akcijama želimo vratiti živost u Sportsku ulicu. Također smo željeli počastiti ljude koji ne osjete Božić, odnosno one koji stvarno nemaju.
   Koji su kafići sudjelovali u akciji?
– U akciju su se uključili kafići Mirage, Ćakula, The Best Caffe, Amadeus, Carpe diem, Red carpet, Urban caffe, Art caffe i Vibe te Ham-ham i Exstra food koji su sve troškove podijelili između sebe. Kuhalo se na četiri mjesta tako da su po dva-tri kafića bila uključena oko organizacije pojedinog mjesta za kuhanje.
   Koliko je graha skuhano?
– Kupljeno je 30 kilograma graha i oko 20 kilograma mesa, špic-rebara i kobasica. Za kuhanje smo birali svoje prijatelje koji se razumiju u kuhanje tako velikih količina, ali su u kuhanju sudjelovali i gosti iz naših kafića. Do 16 sati je sve bilo spremno za početak kuhanja, a grah se počeo dijeliti oko 18 sati. Ljudi su bili jako zadovoljni, što dokazuje da su neki uzimali repete, a neki su svoje porcije ponijeli i kućama, što nam je jako drago.
     Tko je sve dolazio na grah?
– Grah je privukao i starije i mlađe, bio je šušur, ljudi su se družili, što je i bila svrha događanja. U nekih dva, dva i pol sata podijeljeno je oko 800 porcija graha. Vidjelo se da su ljudi zadovoljni pa akciju namjeravamo ponoviti i dogodine. Naravno, potrudit ćemo se da sve bude bolje organizirano i marketinški bolje popraćeno. Možda bude i glazbe na otvorenome, što nam je sinoć nedostajalo. Planiramo i neke nove akcije, ali o tome više nekom drugom zgodom. Na kraju, u ime Udruženja obrtnika i naše sekcije moram pohvaliti gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Petrovim koji su podržali sve naše prijedloge i udovoljili svim našim zahtjevima koje smo imali. Zahvaljujem im na tome.