vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Učenici bakama i djedovima kolendavajući čestitali Božić i Novu godinu

Metković, 2.1.2014. - U sklopu projekta Učimo iz života - međugeneracijska solidarnost, učenici Osnovne škole Stjepana Radića, u suradnji s mlađom skupinom KUD-a Metković, kolendavajući su čestitali Božić i Novu godinu starijim osobama u Staračkom domu časnih sestara, Dnevnom boravku Udruge Otac Ante Gabrić te Domu za starije i nemoćne osobe i tjelesno ili mentalno oštećene osobe u Metkoviću.
    Nakon što su se okupili pred Školom učenici su sa svojim voditeljicama, profesoricama Ivanom Čarapinom i Nikolinom Vugdelijom, krenuli gradom te uz kolendu i stare igre naših krajeva, na koje su starije podsjetili članovi mlađe skupine KUD-a Metković, razveselili starije Metkovke i Metkovce. Uza se su nosili kolače koje su sami radili i upakirali u košare rađene u Učeničkoj zadruzi Crveni ždral .
    Umjesto kolendavanja od kuće do kuće, djeca su u Domu to radila za teže pokretne starije osobe od sobe do sobe te u zajedničkim prostorijama za one koji su pokretni. Zadovoljstvo je bilo obostrano. Kolendari su bili počašćeni u skladu sa tradicijom, a bake i djedovi su im zahvalili brojnim dobrim željama. U Udruzi Otac Ante Gabrić čak su zajednički zaplesali uz svima dobro poznate Zvončiće. Nadamo se da će mladi i dalje održavati oživljen običaj kolendavanja.