vijesti www.metkovic.hr

 Tiskovna konferencija

Petrov: Čudo u Metkoviću

Metković, 6.1.2014. - Na, u zadnje vrijeme najavljivanoj a danas održanoj, konferenciji za medije, metkovski je gradonačelnik Božo Petrov sa svojim zamjenicima Nikolom Grmojom i Katarinom Ujdur obznanio financijske učinke sedmomjesečne vladavine Mosta nezavisnih lista u Metkoviću. U vremenu od nešto više od pola godine Gradska je uprava uspjela smanjiti zatečeni dug Grada za jednu trećinu ili 6,5 milijuna kuna.
   Konferenciju je otvorio zamjenik Grmoja koji je rekao da su nakon analize stanja, koja je zbog općeg kaosa u gradskim financijama trajala skoro tri mjeseca, javnost izvijestili da dug grada iznosi 17,6 milijuna kn, što je gotovo cijeli godišnji prihod Grada.
– Na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, na kojoj je izglasan Proračun za 2014., izjavili smo da smo taj dug smanjili za više od 3 milijuna kuna, ali da ćemo sazvati tiskovnu konferenciju na kojoj ćemo javnost i građane Metkovića detaljnije upoznati s učincima nepopularnih rezova i sređivanja stanja u gradskim financijama. U samo prvih sedam mjeseci, otkada je Most pobijedio na izborima, dug Grada je smanjen za puno više od spomenutih 3 milijuna kuna. Naime, Grad Metković je u proteklom razdoblju podmirio nevjerojatnih 6.462.310,60 kn duga, a to iznosi 35% realnih godišnjih prihoda Grada Metkovića – rekao je Grmoja i pozvao zamjenicu Ujdur da objasni kako je to bilo moguće.
   Katarina Ujdur je rekla da su na minimalac smanjene plaće cijeloj Gradskoj upravi i ustanovama, tako da, primjerice, gradonačelnik ima placu 3,600 kn, zamjenici gradonačelnika volontiraju, a vijećničke naknade iznose samo jednu kunu. Isto tako, ukinute su naknade nadzornim odborima i upravnim vijećima. Troškovi reprezentacije smanjeni su za 10 puta, putni troškovi za 8 puta.
– Treba znati da je već u prvoj polovini 2013. godine, dakle, prije primopredaje vlasti, probijen cijeli proračun za sport, kulturu i udruge te u te svrhe nismo htjeli uplatiti ni lipe. Bez obzira na to, volontiranjem brojnih Metkovaca i njihovim angažmanom, Metković odavno nije bio bogatiji ljetnim i prosinačkim manifestacijama, a sport je u nekoliko grana postigao puno bolje uspjehe nego prethodnih godina – rekla je Ujdur.
   Gradonačelnik Petrov je izjavio da su u Gradu zahvaljujući tako oštrim mjerama napravili čudo jer je dug smanjen za 6,5 mil. kuna. – Toliko smanjenje duga omogućuje nam da možemo jednostavnije planirati izvršenje proračuna te ulaganje u poduzetničke i razvojne projekte. Stoga nećemo i dalje moći istom dinamikom smanjivati dug Grada nego ćemo naglasak staviti na projekte do kojih možemo doći bez konopaca oko vrata i s mogućim ovrhama, kakva je situacija bila prvih mjesec dana, kada su nam „jako zahvalni“ dobavljači iz vremena bivše garniture dostavljali ovrhe. Pred nama je još uvijek više nego težak posao kako bismo pridignuli grad koji nam je ostavljen na koljenima.
   Osim duga, nije postojala jasna vizija grada na području razvoja gospodarstva i poduzetništva. Grad nije aplicirao ni na jedan EU projekt, kao niti na gospodarske projekte koji su bili nuđeni na razini RH. U samo ovih prvih sedam mjeseci Grad Metković je aplicirao na četiri europska projekta (Poduzetnički inkubator, turistički sadržaji, lađarski dvori, ruralni razvoj) uz dodatno aplikacije gradskih poduzeća prema EU fondovima. Osim aplikacija prema EU fondovima, Grad Metković je aplicirao za projekt digitalizacije kina na razini Ministarstva kulture RH. Svjesni smo da je prvi rok prijave prošao prije nego smo počeli voditi gradsku upravu i da je za tu nemarnost netko drugi kriv. Svjesni smo da Ministarstvo kulture ulaže velik novac za Prirodoslovni muzej, čiji nastavk opremanja pozdravljamo, ali isto tako tražimo da se zbog nemarnosti prijašnje vlasti ne kažnjava Metković već da nam izađu u susret i da Metković uđe u projekt digitalizacije te konačno dobije svoje kino, jedno od bitnih značajki svakog grada.
   Isto tako nadamo se da će ministarstvo financija prepoznati odgovorno ponašanje nove Gradske uprave i otpisati dio dugova koji se mogu otpisati (poput PDV-a za rekonstrukciju trga i parka koji sad već iznosi 2,8 milijuna kn), kada se to već činilo i mnogim neodgovornim gubitašima. Svjesni smo da je Grad Metković sam kriv za nastale dugove, ali nisu svi Metkovci krivi za zatečeno stanje. Ako Država ne pomogne, svi ćemo, ni krivi ni dužni, ispaštati – zaključio je Petrov.
   Na kraju je još zamjenica Ujdur objasnila da Grad nije uzeo nikakav kredit, ali da je sa svojom bankom sklopio ugovor o dozvoljenome minusu na žiroračunu u iznosu od najviše dva milijuna kuna. Taj dozvoljeni minus Grad još nije koristio, ali mu to daje mogućnost da u nekim trenutcima premosti financijske probleme kako bi mogao normalno poslovati.