vijesti www.metkovic.hr

 Reakcija

Petrov, Mihaljević i Vejić oštro protiv ukidanja HRT-ova Dopisništva u Metkoviću

Metković, 13.1.2014. - Na najavljeno ukidanje jedanaest HRT-ovih dopisništava, među kojima i onoga u Metkoviću, reagirao je gradonačelnik Metkovića Božo Petrov kojega su podržali i gradonačelnici Opuzena i Ploča Ivo Mihaljević i Krešimir Vejić.
– U svoje ime i u ime dvojice svojih kolega gradonačelnika Opuzena i Ploča oštro prosvjedujem protiv odluke o ukidanju tzv. malih dopisništava Hrvatske radiotelevizije, među koja spada i ono u Metkoviću.
    Dopisništvo u Metkoviću počelo je raditi 1998. tako što su gradovi Metković, Opuzen i Ploče uložili značajan novac u adaptaciju prostora potrebnoga za studio i montažu, a Grad Metković je s HRT-om potpisao ugovor da taj prostor HRT-u besplatno ustupa na 20 godina. Tako su Metković i dolina Neretve dobili ispostavu toga vrlo značajnoga javnog servisa kao što je HRT. Bio je to logičan nastavak onoga što su HRT-ovi izvjestitelji na prostorima doline Neretve, Dubrovačkoga primorja i dijela Splitsko-dalmatinske županije započeli u Domovinskome ratu i kada je signal HRT-a bio jednako važan kao kruh i voda (mi se u Metkoviću dobro sjećamo zamračenja i trenutaka kada smo bili bez struje). Povratkom TV signala činilo nam se da nam nitko ništa ne može.
    Budući da je HRT javni servis koji ulazi u svaki dom i da građani plaćaju pretplatu to ga čini potpuno drukčijim od komercijalnih televizija te su i očekivanja veća. Ono što je HRT uvijek činilo drukčijim jesu vijesti s terena, a ukidanjem Dopisništva u Metkoviću, koje se nalazi 130 km udaljeno od Splita i 100 km od Dubrovnika, dolina Neretve će se naći u crnoj rupi. Potpuno je jasno da nikakve ekipe „sa strane“ ne mogu kvalitetno obaviti posao kao što to mogu lokalni izvjestitelji, naročito prema konceptu koji se predlaže, a to je jedan čovjek koji bi trebao biti i novinar, snimatelj i montažer. Ovdje treba naglasiti da prema ugovoru Vladom HRT ima velike obveze u regionalnom programu. Sumnjamo da će tu obvezu moći dalje ispoštovati.
    Stoga, smatramo da ne postoje mala dopisništva te da stanovnici doline Neretve itekako zaslužuju svoje dopisništvo koje će i dalje kvalitetno pratiti sva događanja u dolini. Sve drugo znači potpuno zanemarivanje svojih pretplatnika i daljnju centralizaciju Hrvatske, očitu i na drugim planovima.
Božo Petrov,           
gradonačelnik Metkovića