vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

PU 'Kadulja' održala Redovnu skupštinu

Metković, 26.1.2014. - U Restoranu Adrija danas je Pčelarska udruga Kadulja iz Metkovića održala Redovnu godišnju skupštinu na kojoj su podnesena izvješća o radu u protekloj godini nakon čega je usvojen prijedlog plana rada Udruge u 2014.
     Izvješće o radu podnio je predsjednik Darko Dominiković koji je tom prigodom rekao da je Udruga tijekom 2013. brojila 60 članova kod kojih je evidentirano 3273 pčelinjih zajednica (košnica) što je za 284 više nego 2012. U protekloj godini Udruga je organizirala dva stručna predavanja te pčelarsku školu koju je završilo 18 pčelara. Članovi Udruge sudjelovali su na nekoliko važnih manifestacija kao što su Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu, 4. Dani meda u Dubrovniku, Dani meda Osijek 2013. te Dani meda Dalmatina 2013. u Splitu na kojima su ostvarili zapažene rezultate. Metkovski pčelari iz Dubrovnika su se vratili s tri zlatna i tri srebrna odličja, a iz Osijeka sa četiri zlata te šampionom u grupi livadski med što dovoljno govori o kvaliteti meda koji proizvode. Udruga je imala predstavnika i na sastanku Zajednice pčelarskih udruga Dalmacije na kojem se razgovaralo o zaštiti Dalmatinskoga meda te njegovom brendiranju pod tim nazivom.
     Kao najveći problem za pčelare u DNŽ istaknut je novi režim na granici s BiH. Problem se pojavio ulaskom Hrvatske u EU zbog čega pčelari svoje pčele ne mogu prevoziti preko Neuma te za odlazak na Pelješac ili neki drugi dio županije moraju koristiti brodske linije. O problemu su izvijestili mjerodavne institucije, a na koji način, i hoće li se, problem riješiti tek će se vidjeti.
     Dominiković je na kraju istaknuo odličnu suradnju s HPS-om, predstavnicima Grada i Županije, inspekcijskim službama, veterinarskom službom i pčelarima susjednih udruga. Za ovu godinu najavio je niz aktivnosti među kojima je i održavanje Dana meda u Metkoviću čime bi se obilježilo 45 godina postojanja Udruge.
     Financijsko izvješće podnio je blagajnik Drago Vidović, a u ime Nadzornog odbora izvješće je podnio predsjednik Miro Ivanković.
     Skupštini su nazočili zamjenica župana Marija Vučković i metkovski gradonačelnik Božo Petrov, državni veterinarski inspektor Milivoj Dominiković, predsjednik PU Vrisak iz Vrgorca Željko Majić, predsjednik UP Kadulja iz Ljubuškoga Ante Bošnjak, predsjednik PU Kadulja iz Neuma Zdravko Konjovod te predsjednik PU Mandarina iz Opuzena Tadija Glavinić.