vijesti www.metkovic.hr

 Okrugli stol

Prevencija ovisnosti i nasilja nad djecom i među djecom i mladima

Metković, 12.8.2014. - Jučer je u Galeriji Gradskog kulturnog središta Metković održan okrugli stol o prevenciji ovisnosti i nasilja nad i među djecom i mladima. Okrugli stol organizirali su Centar za održivi razvoj Imotski u suradnji s udrugama DOBRA iz Metkovića i CERURA iz Sinja, a dio je projekta Vježbanje nenasilne komunikacije kojega provode uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
     Svrha održavanja okrugloga stola bila je analizirati trenutno stanje te mogućnost suradnje i utvrđivanje smjernica za suradnju i kontinuirani rad svih onih koji u lokalnoj zajednici mogu pomoći na prevenciji nasilja i ovisnosti djece i mladih.
     U uvodnom dijelu o oblicima ovisnosti, vrstama nasilja među te o mogućim uzrocima takovoga ponašanja među djecom i mladima govorila je Ana Vidović, socijalni pedagog u Srednjoj školi Metković. U nastavku je patronažna sestra Doma zdravlja Metković Anica Proleta Majić, bacc. tech. govorila o ulozi patronažne sestre i tima obiteljske medicine u prevenciji ovisnosti i nasilja. Zadnji uvodničar bio je Petar Nikolić, profesor engleskoga i geografije u Gimnaziji Metković, Srednjoj školi Metković i Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen, koji je govorio o vlastitim iskustvim kao i o procesu medijacije koji predstavlja alternativu, ali i dopunu poznatim metodama u rješavanju sukoba.
     Uslijedila je rasprava tijekom koje je voditeljica projekta Snježana Petrušić istaknula kako sva istraživanja provedena u Republici Hrvatskoj pokazuju trendove porasta svih oblika vršnjačkog i drugog nasilja.
     Zaključeno je da postoji velika potreba da se nastavi sa stručnim raspravama i razmjenom iskustva na temu prevencije ovisnosti i nasilja nad i među djecom i mladima te da je potrebna kontinuirana edukacija, kako roditelja, tako i prosvjetnih djelatnika i svih onih koji su u svakodnevnom kontaktu s djecom i mladima.