vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Ptičja gripa u Neretvi

Metković, 25.10.2005. - Piše: Davorka Kitonić
Zasada još nema naznake o ptičjoj gripi u Neretvi. Indicija bi bila mrtve ptice na terenu. Međutim, jedine mrtve ptice koje sam na svojim pohodima registrirala bili su dva mlada galeba prošlog proljeća. Prošla zima, duga i s mnogo snijega natjerala je galebove koji su zimovali u drugim regijama da dolete u Neretvu. Često su doletjeli toliko iznemogli da su se obalom mora na delti kretali pješice pa mi se čini prirodnim da su neki od iznemoglosti i uginuli.
Općenito u Delti Neretve treba ptice dijeliti u četiri skupine: stanarice, gnjezdarice, ptice u preletu i ptice koje zimuju u Neretvi. Eventualna infekcija prijeti nam uglavnom od potonjih dviju skupina. Za sada ptice močvarice koje u delti Neretve zimuju još nisu stigle, a prelet močvarica je pri kraju.
Močvarice koje zimuju su patka kulašica (Mellanita fusca) i crna patka (Mellanita nigra) - gnijezde u Skandinaviji do sjevera Rusije, ronac oraš (Mergus mergaser) te ronac brskavac (Mergus serrator) - obje vrste gnijezde Skandinaviji do sjevera Rusije, veliki vranjac (Phalacrocorax carbo) - gnijezdi na sjeveru hrvatske, te u Skandinaviji i Bliskom istoku, siva čaplja (Ardea cinerea) - gnijezdi u srednjoj Europi i Bliskom istoku,bijela čapljica (Egretta garzetta) - gnijezdi u Hrvatskoj i rubnim područjima Crnog mora, bijela žličarka (Platalea leucorodia) - gnijezdi kao i bijela čapljica.
Među najbrojnijim ptica močvaricama u preletu su: modronoga sabljarka (Recurviostra avosetta) - gnijezdi na Bliskom istoku, oštrigar kovač (Haemathopus ostralegus) - gnijezdi u srednjoj Aziji i u Skandinaviji, pjegava prudka (Tringa ochropus) - gnijezdi na sjeveru Europe do Sibirije, divlja guska (Anser anser) - gnijezdi se na sjeveru Europe, morska utva (Tadorna tadorna) - gnijezdi na sjeveru Europe, patka lastarka (Anas acuta), patka žličarka (Anas clypeata), patka zviždarka (Anas penelope) - sve se gnijezde na sjeveru Europe.
Od ptica u preletu momentalno se može vidjeti po koja siva čaplja i pojedinačno bijele čapljice. Močvarice kao patke, guske, podzvizdi, gnjurci i slično koji zimuju u Africi ili Bliskom istoku više se ne viđaju. Ako su imali sreću preživjeti Neretvanske lovce sada su već na svom odredištu.
Delta Neretve nalazi se na takozvanoj Baltičko-mađarskoj ruti. Ptice koje prelijeću Neretvu uglavnom ne dolaze sa sjevera Rusije ili Dalekog istoka. Međutim te će se ptice u proljeće vraćati i hoće će onda, pogotovo ove koje dolijeću sa Bliskog istoka, biti inficirane virusom H5N1 nepredvidivo je.
Labudovi ne spadaju u klasične ptice koje dolaze na zimovanje u Neretvu, iako sam u zadnjih nekoliko godina primijetila redovit priliv do maksimalno tri primjerka. Neki se nisu zaustavili više od nekoliko dana, dok je jedan primjerak 2003. boravio u Neretvi od Gradca do Komarne tijekom cijele zime.
Najnovije informacije o stanju zaraženosti kod divljih ptica možete dobiti na Internet stranicama www.ptice.net