vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Sjećanje na umrle i poginule

Metković, 1.11.2005. -   Danas je blagdan Svih svetih, a sutra Dan mrtvih, dani kada građani Metkovića u velikom broju posjećuju groblje u znak sjećanja na svoje preminule. Mnogi doputuju iz ostalih dijelova Hrvatske ili inozemstva.

   Kako je Gradsko vijeće donijelo odluku da se blagdan Svih svetih proglasi i Danom spomena na poginule hrvatske branitelje sa područja Metkovića, sinoć je u GKS-u održan svečani recital na kojemu su nastupili glumci Metkovskog amaterskog kazališta i Zbor mladih crkve Sv. Ilije pod ravnanjem prof. Dragana Gutića. Nakon što su pročitana imena osamnaestorice poginulih skupu se obratio gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić, a potom je dr. Ivan Jurić pročitao svoj tekst "Da se ne zaboravi" pozivajući sve nazočne da ne dopuste da žrtva poginulih i njihovih obitelji padne u zaborav. Izmjenjujući se u nastupu sa Zborom glumci MAK-a čitali su stihove Tina Ujevića, Nikole Martića, Tomislava Domovića, Ivana Tolja i A. M. Vranješa. Organizatori Skupa bili su Poglavarstvo grada Metkovića i Udruga roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja.

   Izvođači: Vinko Vuković, Suzana Zovko, voditelj
            Zbora Dragan Gutić, Ksenija Pehar
                      i Tomislav Zubčić

   Jutros su članovi Gradskog vijeća, Gradskog Poglavarstva na čelu s gradonačelnikom kom kom Gabrićem, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka položili vijence na Spomenik poginulim braniteljima, a nakon mise u crkvi Sv. Ilije u nazočnosti fra Dušana Džimbega i pred središnji križ na Gradskom groblju sv. Ivana.


   Danas poslijepodne će na Gradskom groblju misu sa odrješenjem za sve umrle i poginule u Domovinskom ratu služiti župnik Župe sv. Nikole don Ljubo Pavić, a sutra će na istome mjestu biti misa za Župu sv. Ilije.