vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena knjiga don. Mile Vidovića

Metković, 14.12.2005. - Knjiga "Svećenstvo i redovništvo iz doline Neretve" autora don Mile Vidovića, a u nakladi Metkovskog ogranka Matice hrvatske, večeras je predstavljena u GKS-u. Na promociji knjige govorili su predsjednik Ogranka prof. Ante Brečić, župnik župe Sv. Ilije fra Dušan Džimbeg i sam autor don Mile koji se osvrnuo na najznačajnije svećenike, redovnike i redovnice našega kraja. Svečanom ozračju pridonio je Zbor župe Sv. Ilije pod ravnanjem prof. Dragana Gutića.

   Knjiga donosi podatke o 129 redovnika, 81 svećeniku i 118 redovnica, a obuhvaća period od 16. stoljeća do danas. Zanimljivi su i statistički podaci iz kojih se vidi da je najviše redovnika (23) bilo iz župe Sv. Ilije, a najviše svjetovnih svećenika (19) iz župe Vidonje. Trenutno s područja doline Neretve ima živih 12 redovnika franjevaca i 39 svjetovnih svećenika.
   Kad su redovnice u pitanju daleko najviše ih je iz župe Vidonje, čak 64, a slijedi župa Vid sa 17 redovnica. Za razliku od svećenika i redovnika kojih je danas živih 51 od 210 zabilježenih u knjizi, redovnica je živih 91 od ukupno 118.
   Knjiga se može nabaviti u prostorijama Matice Hrvatske i Župnom uredu sv. Ilije u Metkoviću.