vijesti www.metkovic.hr

 Promet

U 2014. na hrvatskim cestama 16,6 posto manje poginulih nego u 2013.

Metković, 15.1.2015. - Na stručnome skupu 'Analiza cestovnoga prometa u 2014.', što ga je u prostorijama Zagrebačkoga velesajma organizirala Hrvatska automobilska udruga, održana je zanimljiva rasprava koja je pokazala da se stanje u cestovnom prometu bitno poboljšalo u usporedbi s godinom 2013.
    Prema podacima koje je iznio Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnoga prometa, u prošloj je godini na našim cestama smrtno stradalo 307 osoba, 16,6 posto manje nego u 2013. godini, kada je poginulo 368 osoba. To je pokazatelj da se ispunjavaju planovi iz Nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga prometa te je Hrvatska došla do razine smrtnosti na cestama od 7,1 osoba na 100.000 stanovnika. Plan je do 2020. tu brojku smanjiti na 5.
    U raspravi su sudjelovali i prof. dr. Ivan Dadić s Fakulteta prometnih znanosti i dr. Sinan Alispahić iz HAK-a, koji su naglasili važnost daljnjega djelovanja u saniranju opasnih dionica i poboljšanja obuke vozača. Vlado Bodrožić Selak iz udruge Hrvatske autoškole ukazao je na problem nedovoljne kulture vozača, pogotovo prema najugroženijim skupinama te istakao da je autoškolom teško ispraviti sve loše navike.
    Mr. Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, ponovno je ukazao na problem neosiguranih vozila u prometu, koja su usto i često tehnički neispravna. Zbog sustavnoga djelovanja MUP-a i HAK-a stanje se prethodnih godina poboljšalo, ali još uvijek na našim cestama ima oko 50.000 neregistriranih vozila. Ta vozila i njihovi neodgovorni vozači time pogoršavaju stanje sigurnosti, izlažu se visokim kaznama, a u slučaju nesreće dužni su nadoknaditi cjelokupnu štetu.
   
Denisu Paveli iz PU dubrovačko-neretvanske Zlatna plaketa za doprinos sigurnosti prometa
    Za veliki doprinos u poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa Zlatnom plaketom je nagrađen Denis Pavela iz PU dubrovačko-neretvanske. Naime, u području djelovanja te PU postignuti su najbolji rezultati u Hrvatskoj - 50 posto manje smrtno stradalih i 59 posto manje nesreća sa smrtno stradalima. Nagradu mu je uručio prof. dr. Željko Marušić, predsjednik Hrvatske automobilske udruge.