vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Druga 'Raštikijada' u Vidu

Metković, 26.1.2015. - Druga vidonjska Raštikijada pokazala je da je od dobre zamisli do tradicije kratak put pa smo sigurni da će i dogodine u Vidu biti barem isto tako dobro kao i ove godine. Na Naronskome trgu „u sjeni“ Arheološkoga muzeja Narona kuhalo se jelo koje su, valjda, zimi cijenili i stari Rimljani.
   Rekli bismo, nema tu previše pameti. Dobra raštika, još ako ju je led obišao, a jest nedavno, dobro domaće suho/suvo meso, i to je to. No, ima još ono nešto, a u tome su se natjecale brojne kuharske ekipe od kojih je na kraju, prema ocjenama stručnoga suda, najbolja bila kuharska ekipa egzotična imena Đal dike Gonaj (valjda netko u karijoli treba prevoziti žal?). Druga je bila 85-ogodišnja baka Slavica kojoj su pomagali unuci i sestra Mara, a treći su bili Prijatelji, tj. UOSI Prijatelj iz Metkovića.
   Što se nas tiče, mi smo pobjednika Raštikijade izabrali prije svih. To je dječak s naslovne fotografije koja slobodno može visjeti u svim vrtićkim i školskim blagovaonicama i poticati najmlađe na zdravu prehranu jer se radi o najzdravijoj namirnici. Tko ne vjeruje, neka provjeri.
   Osim natjecateljskoga Raštikijada je imala i humanitarnu crtu jer su posjetitelji mogli kupiti raštiku koja se po cijeni od pet kuna prodavana za pomoć u liječenju trinaestogodišnjemu opuzenskom dječaku Hrvoju Ragužu koji je doživio srčani i moždani udar. S ovoga mjesta pozivamo sve koji na bili koji način mogu pomoći našemu malom Hrvoju da se uključe u humanitarnu akciju.