vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Usvojeni prijedlozi dopuna Prostornoga plana

Metković, 20.2.2015. - Pod predsjedavanjem Marina Veraje jutros je u Zgradi političkih stranaka održana XV. sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića. Nakon usvojenoga Zapisnika i Dnevnoga reda, gradonačelnik Petrov je u kratkim crtama iznio Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Metkovića pa je riječ je prepustio Zrinki Rudež, koja je nastupila uime IGH Urbanizma, tvrtke koja je izradila Prijedlog.
   Gđa Rudež iznijela je povijesni pregled dokumenta, objasnila koje je sve zakonom propisane faze prošao te iznijela koje su sve zahtjeve za uvrštenje u Prijedlog podnijele pravne i fizičke osobe. Na kraju je iznijela podatke o promjenama uvrštenima u Prijedlog. Tako je u moguće širenje Veletržnice, izgradnja sportsko-rekreacijskog središta na lokaciji Jelaševac, predviđen je novi most na Neretvi nasuprot sadašnjemu Autobusnom kolodvoru, kao i ucrtavanje cijelog niza spojnih prometnica i planiranje nadzemnih i podzemnih garaža, a u Prijedlog su ušle luka nautičkoga turizma i sportska luka.
   Od drugih zanimljivosti spomenemo korištenje obnovljivih izvora energije, što uključuje iskorištavanje energije sunca te preradu biomase u plin u sklopu proširenja odlagališta otpada na Dubravici koje bi još dobilo kompostanu i sortirnicu.
   Direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić podnio je Izvješće radu u kojemu je naglasio da je Čistoća nabavila 2 800 posuda, od kojih je podijeljeno oko 2 200 te najavio još zelenih otoka u gradu. – Konačan je cilj na kraju godine imati 50 lokacija za papir, 30 za plastiku i staklo te 10 do 20 za metal. Utvrđuju se termini za odvoz otpada pa će se za nešto više od mjesec dana uvesti i drugi tjedni odvoz. Posude će u konačnici biti čipirane, a cijena usluge ovisit će o tome koliko otpada domaćinstvo proizvodi – rekao je Jakić.
   Izvješće o radu i financiranju Prirodoslovnoga muzeja Metković podnijela je ravnateljica Ivana Baće, istaknuvši dobru suradnju s Hrvatskim vodama. Naime, Muzej je preko Hrvatskih voda sudjelovao u donacijama Svjetske banke pa je tako ostvarena investicija u trajna dobra. Osim toga, započelo je pribavljanje opreme za multimedijalnu dvoranu, kao i opreme koja će služiti u sklopu edukativnih djelatnosti.
   Milorad Dodig, voditelj Odsjeka za komunalne poslove podnio je izvješće o analizi stanja sustava zaštite i spašavanja na području Grada Metkovića te je iznio Prijedlog Godišnjega provedbenog plana unaprjeđenja zaštite od požara na području Grada Metkovića za 2015., istaknuvši da Metković ima vrlo dobru Javnu vatrogasnu postrojbu koja je prošle godine i dodatno opremljena. Dodig je, također, iznio Prijedlog Plana za izdavanje koncesija za 2015. godinu.
   Gradonačelnik Petrov pojasnio je Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Sporazuma o sufinanciranju poslova obnove Zemljišne knjige za k. o. Metković, rekavši da je u pitanju vrlo važna stvar za Grad Metković. Riječ je o sređivanju zemljišnih knjiga pa se više neće događati da u Zemljišniku i Katastru stoje različiti podaci, što je temeljni preduvjet da Grad privuče investitore. Vijećnik Mosta Ante Mijić istaknuo je da će taj postupak koristiti građanima te olakšati posao poljoprivrednicima, a kupoprodajom nekretnina profitirat će i sam Grad.
   Posljednja točka Dnevnoga reda odnosila se na plaće i druga prava gradonačelnika i njegovih zamjenika, pri čemu je reagirao zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja kako bi razjasnio situaciju u kojoj se zbog porezne reforme plaće svih službenika povećavaju za određeni iznos. Riječ je o tome da gradonačelnik Petrov i njegovi zamjenici ne žele primati povećane plaće, nego ostaju na plaće iz studenoga prošle godine. Najavio je da će Gradska uprava uskoro objaviti iznose svojih plaća kako bi prestala nagađanja i krive informacije iznesene u javnost vezane za tu temu.
   Sve točke Dnevnoga reda jednoglasno su usvojene.
    Videozapis sa Sjednice postavljen je na YouTube kanal Grada Metkovića.