vijesti www.metkovic.hr

 Jezik

Piciginom preko Jamajke i Fora do osobitosti hrvatskih narječja

Metković, 23.2.2015. - Dani hrvatskoga jezika prigoda su da širu javnost upoznamo s predavanjima što su ih dr. sc. Perina Vukša Nahod i dr. sc. Bruno Nahod s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje održali u metkovskoj Gimnaziji koncem prošle godine. Počnimo sa zanimljivom dijalektološkom radionicom što ju je u čitaonici Gimnazije Metković održala gđa Perina. Nakon što su se učenici prisjetili osobitosti čakavskoga, štokavskoga i kajkavskoga narječja, Perina im je pustila pjesmu Jamajka (Gego i Picigin-band), zatim Gibonnija i Gustafe te su učenici s lakoćom, zajedno s njom, zaplovili dijalektološkim blagom hrvatskoga jezika.
   Nakon toga slušali su snimke kajkavskih i slavonskih govora te, naravno, neretvanskih. Logično, i bez dijalektološke karte, najlakše su prepoznali govor doline Neretve.
   Zatim je učenike uvela u kviz prepoznavanja određenih leksema tipičnih za pojedino područje koje je voditelj skupine trebao objasniti svojim natjecateljima na način da skupina pronađe odgovarajući standardni izraz.
   Pobjednici kviza, a i ostali, dobili su primjerak časopisa Hrvatski jezik, USB memorije i ostale sitnice u znak božićnoga dara IHJJ-a.
   Dok je Perina bila s učenicima u čitaonici, s maturantima se družio njezin suprug dr. sc. Bruno Nahod, koji radi na projektu STRUNA, ostavivši ih da poslije predavanja sami definiraju blizak im termin: mandarina. Za sve nastavnike i učitelje hrvatskoga jezika svakako će biti zanimljiva i poveznica na prezentaciju koju nam je g. Bruno ustupio za ovu prigodu.