vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Rimljani na zidinama Narone

Vid, 6.2.2006. - Nakon šesnaest stoljeća rimski vojnici ponovno su osvanuli na naronitanskim zidinama. Riječ je o žudijama ili žudijima, kako sebe nazivaju, iz Vodica čija odora i oprema prilično vjerno oponaša onu rimskih legionara.

Vodičane je u ime vidonjskih žudija pozvao Marko Marušić pa su tijekom svoje turneje po Južnoj Dalmaciji posjetili i Vid u kome im se toliko svidjelo da su ostali dan više. Predvođeni poznatim fotografom Šimom Strikomanom u subotu su odjeveni u žudije prošli mjestom i uz zapadni bedem popeli se do crkve Gospe Snježne u kojoj su demonstrirali svoj način čuvanja Isusova groba.

Zanimljivo je da unutar žudija djeluje i klapa koja je nazočnima, a bila ih je puna crkva, otpjevala nekoliko poznatih klapskih pjesama završavajući nastup napjevom "U boj, u boj" iz Zajčeve opere "Nikola Šubić Zrinski".

Tijekom boravka u Vidu gosti iz Vodica posjetili su Ornitološku zbirku u Metkoviću, provezli se lađama po Norinu i upoznali arheološki lokalitet Narone.
Dogovoreno je da će doći na otvaranje budućega Muzeja Narone, a u planu je i da Strikoman u kolovozu načini Milenijsku fotografiju župljana župe Vid.
Uz ovu vijest treba spomenuti da tradicija žudija u Metkoviću traje već stoljeće i pol. Sljedeće godine Metkovske žudije proslavljaju 150 godina postojanja i smatraju se najstarijim žudijama u Dalmaciji.

Metkovske žudije ispred crkve Sv. Ilije na fotografiji snimljenoj prije II. svj. rata