vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Šupe raskrinkala mitove o 'zdravoj' i 'nezdravoj' hrani

Metković, 20.3.2015. - Sinoć se u Gradskoj knjižnici Metković govorilo o hrani i prehrani, tj. o istinama i lažima te o zabludama u koje upadamo prateći razne „trendove“ koji nam se nameću putem sredstava suvremenoga komuniciranja, ali i koristeći podatke zastarjelih istraživanja. O svemu tome okupljenima je govorila nutricionistica Anita Šupe, koja je predstavila dopunjeno izdanje svoje knjige Istine i laži o hrani.
   Kada je prije dvije godine u Slobodnoj Dalmaciji izašao članak pod naslovom „Nemojte bježati od masti, kolesterol je mit na kojemu farmaceuti ostvaruju milijarde!“ mnogi su se zapitali – što je sad' ovo? Riječ je bila o promociji knjige Istine i laži o hrani autorice Anite Šupe, nutricionistice koja se obrazovala i radila u Švedskoj te se nakon deset godina boravka u toj zemlji vratila u svoj rodni Šibenik. Sinoć je metkovskoj publici predstavljeno drugo, dopunjeno izdanje te knjige.
   Nakon što je ravnateljica Knjižnice Vesna Vidović predstavila autoricu, Šupe je, prateći poglavlja svoje knjige, argumentirano pobila mnoge predrasude koje ljudi danas imaju o zdravoj i nezdravoj hrani, proglašavajući ih najobičnijim mitovima.
   Da bismo se zdravo hranili moramo nešto naučiti o onome što jedemo, što moramo potpuno izbaciti, a što izbjegavati koliko god možemo, poput konzumacije rafinirane hrane ili proizvoda od brašna i šećera koji nemaju hranjive vrijednosti. Ne treba bježati od prirodnih masnoća jer „mozak se sastoji od sedamdeset posto masnoće, zato mu je ne treba uskratiti jer mu je potrebna za rad! Naravno, to moraju opet biti 'zdrave' masnoće kako ne bismo za pola sata bili ponovno gladni – poručila je, između ostaloga, nutricionistica.
   Jasno je da je tema bila zanimljiva pa na kraju nije nedostajalo ni pitanja. Autorica je odgovarala na njih, a sve ostalo piše u njezinoj knjizi koja se sinoć mogla kupit po promotivnoj cijeni.