vijesti www.metkovic.hr

 Ekologija

Neretva još uvijek čista

Metković, 27.2.2006. - U telefonskom razgovoru sa g. Petrom Bilaćem iz Hrvatskih voda - Vodno-gospodarskog odjela Split, koji se trenutno nalazi u Hercegovini, saznali smo da do sada nije došlo do onečišćenja voda Neretve na području RH, a niti izvora u Prudu i Doljanima. Uzorci vode na tim izvorištima uzimaju se kontinuirano i analize nisu pokazale ni najmanje onečišćenje.
Što se tiče uljne mrlje na Neretvi ona je zaustavljena na brani hidroelektrane Grabovica, a ako je nešto i prošlo to je zaustavljeno na brani HE Salakovac. Sve tri elektrane iznad Mostara privremeno su obustavile rad. Od g. Ilije Šmitrana, direktora firme IND-EKO iz Rijeke, doznali smo da su njihovi djelatnici započeli sa prikupljanjem ulja na površini jezera HE Grabovica te da stručnjaci iz njegove firme usko surađuju sa odgovarajućim službama Repubilike Bosne i Hercegovine.

O vrsti ulja kojo je dospjelo u Neretvu još nema pouzdanih informacija, no pretpostavlja se da je riječ o 20 godina starom ulju iz pričuve koje ne sadrži opasnu tvar PCB, odnosnosno Poly chloride kojima treba do 30 godina da se raspadnu u neopasne sastojke.