vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena knjiga 'Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća'

Metković, 1.7.2015. - Sinoć je u Galeriji GKS-a predstavljena knjiga Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća profesorice Radojke Bagur, posvećena neretvanskoj nošnji u razdoblju od 17. do 21. stoljeća. Riječ je o drugome stručnom radu profesorice Bagur koja je 1989. javnosti predstavila svoju knjigu Neretvanska narodna nošnja – Metković i okolina.
    Program je otvorila Romana Gabrić koja se emotivno osvrnula na rad profesorice Bagur, zahvalivši joj što je brojnim naraštajima usadila ljubav prema kulturi, folkloru i tradiciji. Potom se okupljenima obratio Zdravko Obradović, tajnik KUD-a Metković, rekavši nekoliko riječi o samoj knjizi. Istaknuo je da je ona posvećena svim žiteljima koji žive i živjeli su u delti Neretve te stoljećima nosili tradicijske nošnje našega kraja. Zahvalio je nakladnicima i suradnicima, Ministarstvu kulture, Županiji i gradovima, bez čije pomoći ne bi došlo do realizacije projekta, kao i sponzoru New England Friends of Croatia. Nakladnici knjige su Hrvatski sabor kulture, metkovski ogranak Matice hrvatske i KUD Metković, kojima je Obradović posebno zahvalio.
    Autorici je čestitao i okupljenima se obratio i gradonačelnik Petrov koji je rekao da mu je iznimna čast što nazoči tomu svečanom događaju. „Dok god znamo svoj izvor, znamo tko smo – imamo svoj identitet. Zbog toga je djelo profesorice Bagur uistinu neprocjenjivo. Osim što knjiga otkriva što je bilo prije, usmjerit će buduće naraštaje ka očuvanju našega identiteta tijekom sljedećih stoljeća“ rekao je gradonačelnik, zaključivši da je prof. Bagur svojim djelovanjem podigla spomenik nošnji u dolini Neretve.
    Urednica knjige Valentina Dačnik istaknula je da je njezin sadržaj vrlo važan kako za Neretvu tako za cijelu Hrvatsku. U to je ime prenijela čestitke Hrvatskoga sabora kulture čiji su članovi s prof. Bagur vjerovali u projekt koji je sinoć predstavljen u GKS-u.
    Okupljenima se potom obratila sama autorica, pozdravivši mnoge prijatelje, suradnike, folkloraše i svoje bivše učenike. Govoreći o djelu osvrnula se na narodnu nošnju u delti Neretve s kraja 19. i početka 20. stoljeća pa sve do današnjih dana. Tako se u knjizi može pronaći muška i ženska nošnja u zimskoj i ljetnoj inačici te opisi rekonstruirane odjeće. Povijesni pregled nastavlja se prikazom promjena u nošnji početkom 20. stoljeća, razdoblju između dva svjetska rata i nakon njega. U sklopu djela objavljen je i Rječnik zavičajnoga nazvilja koji sadrži oko 300 pojmova. Na 215 stranica knjige može se vidjeti mnoštvo likovnih priloga s razglednicama i fotografijama neretvanske nošnje, kao i dio kataloga izložbe Narodno rukotvorstvo Neretve.
    Da bi se okupljenima što više približilo kako je izgledala neretvanska nošnja u 19. stoljeću priređena je svojevrsna modna revija na kojoj su sudjelovali članovi KUD-a Metković, tijekom koje je autorica knjige opisivala odjevne predmete i govorila u kojim su se prigodama nosili.
    Profesorica Bagur na kraju je knjige darovala načelniku općine Zažablje Ivanu Obradoviću i metkovskom gradonačelniku Petrovu, koji nije mogao ostati do kraja pa ju je u njegovo ime primio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović.
    Program su svojom pjevanjem obogatile starije članice KUD-a Metković, kantautor Darko Matičević i Ženska skupina Borovčanke, a pjesnikinja Mirjana Beš Bačić pročita ja pjesmu posvećenu svojoj bivšoj profesorici.