vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Novozelanđani oduševili Metkovce, ali i Metkovci Novozelanđane

Metković, 11.7.2015. - Glazbeno-scenski spektakl koji su Metkovci sinoć imali prigodu čuti i vidjeti na daskama kazališne dvorane GKS-a donio je obostrano oduševljenje i publici i izvođačima. Metković je bio jednim od dvanaest gradova uključenih u turneju HKUD-a Kralj Tomislav iz novozelandskoga Aucklanda kojemu su se pridružili prijatelji iz maorske skupine Te Roopu Tarara o Aotearoa i samoanske Klape Samoana.
   Prije četiri godine imali smo prigodu posredstvom Udruge lađara ugostiti naše Novozelanđane i njihove prijatelje, no sve se to dogodilo iznenada pa mnogi nisu uspjeli saznati za njihov nastup u GKS-u. Ovoga je puta sve bilo pomno pripremljeno pa su Metkovci i Neretvani ispunili gledalište. I gosti su svoj program podignuli na višu razinu. Očit je rad Gorana Kačurova među našim iseljenicima u Acklandu koji je vješto složio hrvatsku folklornu baštinu s maorskom, s kojom su se prije 150 godina susreli naši prvi doseljenici u Novi Zeland, i s neobičnom skupinom Samoanaca zaljubljenika u naše klapsko pjevanje. Znali smo da pjevaju Vilo moja, i Croatio iz duše te ljubim, ali iznenađenje je bilo kada su zapjevali Moja Hercegovina. A tek kada je voditelj Klape vješto poput Zvonka Špišića probrborio Barbaru našega Metkovca Ivana Slamniga oduševljenju nije bilo kraja. Na kraju je publika pljeskala izvođačima, ali i izvođači publici. I to je Metković.
   Nastup novozelandskih Hrvata, Maora i Samoanaca zabilježili smo stotinom fotografija pa ćemo donijeti oveću fotoreportažu.