vijesti www.metkovic.hr

 Prosvjed

U Kleku miran prosvjed zbog granice

Metković, 13.7.2015. - Ako se ne ispune ministrova obećanja slijedi blokada graničnih prijelaza Jučer su se u poslijepodnevnim satima u naselju Klek okupili prosvjednici iz Metkovića i njemu pograničnih područja kojima je svakodnevan život otežan zbog neriješenoga graničnoga pitanja, o čemu smo nedavno pisali.
    Prosvjed je prijavljen tijelima, a prosvjednici su rekli da ovaj put neće blokirati cestu, ali je to zadnje upozorenje ako se GP Gabela Polje ne pusti u promet kao međunarodni granični prijelaz. U protivnome će sljedeći put blokirati više graničnih prijelaza.
    Pero Prusac, predsjednik Udruge Susjed za medije je rekao da sudeći prema izjavi ministra unutarnjih poslova sve mjerodavne institucije rade na otvaranju spomenutoga prijelaza, no mirno okupljanje u Kleku znak je upozorenja državnim tijelima da će se organizirati veliki prosvjedi, ako se to obećanje i njihov zahtjev ne ispuni. – Ništa nas neće zaustaviti da unutar zakonskih okvira ostvarimo svoja prava. Netko mora prekinuti agoniju u kojoj živimo – ističe Prusac.
    Razgovarali smo i s Antom Karlovićem iz Koordinacije mjesnih zajednica Općine Čapljina koji je rekao da je njihov isključivi zahtjev taj da GP Gabela Polje – Gabela bude otvoren cijelu godinu kako bi se olakšao život stanovništvu u pograničnome području.
    U Klek je došao i gradonačelnik Božo Petrov koji je novinarima rekao da se nada da će premijer Milanović, s kojim će se za nekoliko dana susresti na sastanku, imati razumijevanja za navedenu problematiku i zaključio da se slaže sa svime što su iznijeli predstavnici građana koji trpe zbog rekategorizacije graničnih prijelaza oko Metkovića.
    I za kraj, potpuno je nejasno zašto naše Ministarstvo unutarnjih poslova (tako stoji na službenoj stranici) predmetni granični prijelaz zove Gabela Polje – Gabela pa prema tome ispada da se nalazi između ta dva naselja u BiH, a ne između Metkovića i Gabele Polja. Očito je da nekima naš lokalni zemljopis nije jasan, a uza zemljopis dodali bismo i povijest. Stoga, neka se granični prijelaz preimenuje u GP Metković – Gabela Polje i neka mu se istom uredbom dade status graničnoga prijelaza za međunarodni putnički promet, kakav ima i onaj iznad Pruda.
I. Leko