vijesti www.metkovic.hr

 Dolina Neretve

Pučki pjevači Neretvanskoga dekanata na zagrebačkome MSF-u

Metković, 23.7.2015. - U nedjelju, 19. srpnja u Zagrebačkoj katedrali održana je sv. misa za sve sudionike 49. Međunarodne smotre folklora koji su u Zagreb stigli gotovo iz cijelog svijeta. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je rektor katedrale Josip Kuhtić u suslavlju s župnikom Bagalovića don Augustinom Radovićem, a sve liturgijske napjeve pjevali su pučki pjevači Neretvanskoga dekanata.
    U velikom šarenilu narodnih nošnji i mnoštvu vjernika mogli su se zamijetiti i mnogi koji korijene vuku iz doline Neretve. Tijekom bogoslužja prinošeni su darovi svih sudionika Festivala, a nakon misnog slavlja predstavnike folklornih skupina primio je u rezidencijalnoj palači na Gornjemu gradu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
    Na ovogodišnjem Festivalu svojom se folklornom baštinom predstavljala Dubrovačko-neretvanska županija, Neretvu su predstavljali KUD Metković i crkveni pučki pjevači Neretvanskoga dekanata. Oni su u večernjim satima toga dana u crkvi sv. Katarine pod ravnanjem Joška Ćalete održali deveti koncert iz ciklusa Pučke pasionske baštine doline Neretve, u čemu su sudjelovale i žudije iz vidonjske župe Gospe Snježne.

Prema izvješću Branka Markote; foto: Marko Marušić