vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Predstavljena knjiga 'Braneći riječni grad' Petra Bezera

Metković, 24.7.2015. - Knjiga Braneći riječni grad bivšega zapovjednika Policijske stanice Metković Petra Bezera predstavljena je u potpuno ispunjenoj Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković. Riječ je o knjizi u kojoj autor opisuje događaje u dolini Neretve u razdoblju 1990. do 1992. godine.
    Nakon što je zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja pozdravio okupljene, predstavljanje je započeo Jakša Raguž, znanstveni suradnik Hrvatskih studija te urednik i recenzent knjige. Raguž je naglasio da je policija bila ključan element koji je svojim jedinstvom prvi stao u obranu neovisne Hrvatske i imao ključnu ulogu u formiranju Zbora narodne garde.
    Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, istaknuo da Braneći riječni grad sadrži mnoštvo dokumenata pa je knjiga time točnija i vrjednija od subjektivnih memoarskih izdanja. – Što je više podataka, bliže smo istini pa je obveza svih sudionika Domovinskoga rata ostaviti svoja svjedočanstva, da se ne zaboravi – rekao je Nazor. Uputio je poruku premijeru i predsjedniku Republike Srbije, koji preko medija prozivaju Hrvatsku za genocid, da pročitaju tu knjigu i suoče se sa svojom prošlošću.
    Bivši zapovjednik 116. brigade HV-a Nedjeljko Obradović rekao je da knjiga opisuje događaje rasplamsavanja ratnih tenzija, neusklađenosti u podjeli oružja, ratni oportunizam srpske manjine na našim prostorima… – O prošlosti moramo govoriti, ne smijemo je zaboraviti niti je možemo promijeniti, ali trebamo je iskoristi za oblikovanje bolje budućnosti – kaže Obradović.
    Pred sam kraj okupljenima se obratio autor Petar Bezer.
    Rekao je da je iznimno ponosan što se prije četrdeset godina odlučio na svoj poziv i što bez obzira na promjene režima nije promijenio svoju službu. Poticaj za pisanjem knjige dobio je nakon osobnoga poniženja u Pločama 14. rujna 2011. na proslavi 20. obljetnice akcije Zelena tabla – Male bare na kojoj je bio i predsjednik Ivo Josipović. Tada je organizator proslave general Petar Šimac dopustio da Bezer ne bude odlikovan za sudjelovanje u spomenutoj akciji. Uvrijeđen time Bezer je odlučio napisati svoju knjigu.
    – Želim zahvaliti svima koji su mi pomogli napisati ovu knjigu. Hvala i na savjetima i kritikama. Posebno zahvaljujem onima koji su mi ustupili arhivsko gradivo i fotografije i time omogućili da knjiga bude odraz stvarnih događaja – rekao je Bezer.
    Autor je istaknuo da je knjiga nastala i iz želje da se zapišu stvarni događaji u dolini Neretve s početka devedesetih, iako svi oni nisu mogli stati u jednu knjigu pa se nada da će ih svrstati u sljedeću.
    Zahvalio je svima koji su spomenuti u njegovu djelu, ali i onima koji nisu, dok je posebnu zahvalu uputio svima koji su sudjelovali u Domovinskome ratu, napose onima koji su dali najviše – svoj život.