vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

U novoselskim Bebićima blagoslovljena zavjetna kapelica sv. Josipa

Metković, 25.7.2015. - Don Ante Antunović, sužupnik Župe sv. Nikole iz Metkovića koja upravlja i Župom Nova Sela, uz nazočnost nekoliko desetaka vjernika blagoslovio je 27. lipnja u zaseoku Bebići u Novim Selima zavjetnu kapelicu posvećenu sv. Josipu - zaštitniku hrvatskoga naroda. Zavjetnu kapelicu dao je sagraditi Petar Bebić sa suprugom i djecom.
    Nakon blagoslova okupljeni su nastavili druženje uz domjenak. Prigodnim pjesmama slavlje je uveličala Klapa Stina iz Ploča.
    Sv. Josip nebeski je zaštitnik i zagovornik Crkve, nerođene djece, očeva, iseljenika i izbjeglica, umirućih, trudnica, radnika, drvodjelaca, graditelja i brojnih drugih zanimanja, a Odlukom Hrvatskoga sabora od 9. i 10. lipnja 1687. godine izabran je za nebeskoga zaštitnika Kraljevine Hrvatske, odnosno hrvatskoga naroda. Bilo je to doba Bečkoga ili Morejskog osloboditeljskoga rata protiv osmanlijskog osvajača, tijekom kojeg je oslobođen velik dio teritorija današnje Republike Hrvatske, medu ostalim i neretvansko područje koje su naselili ustanici i njihove obitelji iz zapadne i istočne Hercegovine.
    Godine 1987., na tristotu obljetnicu Odluke Hrvatskoga sabora, Biskupska konferencija izabrala je crkvu sv. Josipa u karlovačkom naselju Dubovac za Nacionalno Svetište sv. Josipa Crkve u Hrvata.