vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

KUD 'Metković' uveličao program 'Trke na prstenac'

Metković, 28.8.2015. - Protekloga vikenda članovi KUD-a Metković sudjelovali su u istarskome Barbanu na XL. Trci na prstenac. Poziv za sudjelovanjem u bogatom programu Trke slične Sinjskoj alci kudovcima je uputio KUD Barban, njihov dugogodišnji prijatelj i sudionik 30. Smotre folklora Na Neretvu misečina pala.
    Prvoga dana gostovanja najmlađi članovi natjecali su se na III. Robotrci na prstenac, a u popodnevnim satima Metkovci su pratili uvodnu trku – Trku na viticu. Sutradan, nakon svečana mimohoda i Trke na prstenac, naš se ansambl predstavio pjesmama i plesovima Zapadne Hercegovine, poskočicom Linđo te pjesmama i plesovima doline Neretve. Izvedeni program izazvao je oduševljenje publike u kojoj je bio velik broj stranih turista jer je većina prvi put vidjela tako predstavljenu našu folklornu baštinu.
    Na povratku kući, Metkovci su posjetili Motovun i unatoč lošem vremenu doživjeli ljepotu toga starog gradića, a po povratku su iz Barbana dobili čestitke za nastup, u kojima su im domaćini zahvalili na programu što su ga priuštili njima i njihovim sugrađanima te tako utisnuli još jedan pečat zajedničkoj suradnji.
    Mlade članove KUD-a Metković očekuje nastup na Dječjim vinkovačkim jesenima, a starije nastup na jubilarnim L. Vinkovačkim jesenima. Na toj uvaženoj smotri izvornoga hrvatskog folklora obje skupine predstavljaju Dubrovačko-neretvansku županiju.