vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Prekomorska ekspedicija u domovinu moliških Hrvata - Tragom pradjedova

Metković, 1.9.2015. - Ovih dana često čujemo vijesti o brodu Hrvatske ratne mornarice 'Andrija Mohorovičić' koji je na Sredozemlju u misiji spašavanja izbjeglica iz Afrike. Imali smo sreću tim brodom ploviti u skroz drukčijoj misiji.
    U lipnju 2010. ludo odvažna reprezentacija neretvanskih lađara otisnula se lađom iz Metkovića na put dugačak preko 270 kilometara. Projektom se htjelo obilježiti pola milenija otkako su, bježeći pred Osmanlijama, preci moliških Hrvata napustili naše krajeve i naselili prvo obalu u okolici talijanskoga Termolija, a potom i zaleđe. Oni koji su ostali uz obalu tijekom stoljeća asimilirali su se, a u trima brdskim selima očuvana je svijest o hrvatskome podrijetlu i prekrasan moliškohrvatski jezik.
    U vrijeme kada smo pisali o poduhvatu naših lađara internet nije bio još tako brz kao danas pa sada koristimo mogućnost postaviti velik broj fotografija, od kojih većina nije bila objavljena. Pogledajte ih s tekstom reportaže koja je bila objavljena u Metkovskome vjesniku.