vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Strikoman jučer u Vidu snimio dvije milenijske fotografije

Metković, 7.9.2015. - Pred spomenikom Domagojevi strijelci u Vidu jučer se okupilo dvjestotinjak mještana te članova više udruga kako bi pozirali pri snimanju dviju milenijskih fotografija poznatoga fotografa Šime Strikomana. Povod snimanju četrdeseta je obljetnica vidonjskih gusara, točnije prve plovidbe lađom vidonjskih mladića, koji su staru lađu izvukli iz mulja, osposobili je i njome zaplovili na kupanje u Gradac, o čemu smo pisali još 2003. godine.
    Strikomanova 483. fotografija posvećena je toj obljetnici, a sljedeća, 484. zove se Domagojev strijelac. I nju su svojim tijelima oblikovali mještani Vida, kojima su se pridružili članovi UL Domagojevi strijelci, UL Crni put, Udruge mladih, MNK Vid, KUD-a Župa Vid, Udruge Vesela bratstva, Udruge Leptirići, KUU Škrapa Momići i Udruge veterana IV. gardijske brigade, a uvis su Strikomana u košari vatrogasnih ljestava podignuli djelatnici JVP Metković. Posebno mjesto imali su članovi Povijesne postrojbe Domagojevi strijelci, koji su prije mjesec dana sudjelovali na velikom vojnom mimohodu u Zagrebu.
    Nakon Strikomana u košaru smo se popeli i mi pa je i on ostao zabilježen na „svojoj“ milenijskoj fotografiji. Strikoman je najavio snimanje još dviju milenijskih u Vidu. U jednoj bi bili Vidonjci u trupama, a druga bi bila na temu Livije.
    Tako masovno okupljanje bilo je zgodno za isprobavanje rashodovane vojne kuhinje, koju je Vidonjcima darovao MORH i koja je svoje vatreno krštenje imala jučer nakon snimanja milenijskih fotografija. Kuhao se, naravno, grah. Nismo imali vremena čekati i isprobati ga, ali izvrsno je mirisao. Vidonjci su već za Badnjak najavili kuhanje bakalara za cijelo mjesto.