vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Više nego uspješno proveden projekt 'Vrijeme ne možemo darovati, možemo ga podijeliti'

Metković, 15.9.2015. - Udruga Otac Ante Gabrić provodila je od siječnja do kolovoza ove godine Projekt izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2014./15. Vrijeme ne možemo darovati, možemo ga podijeliti, u kojemu joj je partner bila Osnovna škola Stjepana Radića, dok je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za Projekt odobrilo je 90.000 kn.
    U okviru Projekta proveden je niz aktivnosti. Održane su prezentacije Značenje volonterstva u lokalnoj zajednici, Žensko oglavlje nekad i danas, osvrti na projekte volonterske pomoći u dnevnom boravku za starije i dr. Družilo se s djecom i mladima na temu Pristup i komunikacija sa starijim osobama, prikazivali su se dokumentarni filmovi, održavale su se radionice za izradu gajtana i njegovo nanošenje na čoju, radionice krojenja, šivanja i različitih tehnika vezenja i njihova primjena, radionice učenja tradicionalnih pjesama, običaja, igrica i zagonetki. Mnogu djecu i starije privukle su radionice na kojima su se pravile tradicijske frizure i tradicijski nakit od plodova prirode, pekle na starinski način tradicionalne slastice poput fritula i uštipaka i na kraju izlet – vožnja u neretvanskoj lađi, tradicionalnom neretvanskom plovilu.
    Voditeljica Projekta Anđelina Jerković i njene suradnice, izvoditeljice aktivnosti, Paula Miličević, Kristina Roglić i Julija Kaleb prezadovoljne su odzivom i aktivnim sudjelovanjem sudionika Projekta.
    – Da bi se volontiranje razvijalo u lokalnoj zajednici, njegov značaj treba prenijeti djeci i mladima. Povezivanje starijih i mlađih naraštaja, prenošenje znanja i iskustva doprinosi tome da iznova s radošću jedni druge prihvaćamo u različitostima životne mudrosti. Stariji ljudi posjeduju iskustva, znanja i vještine koje mogu prenositi djeci i mladima a zajednička druženja i volonterske aktivnosti pozitivno utječu na živote svih uključenih sudionika i jačaju zajednicu. Hvala svima koji su pomogli i podržali ovaj Projekt i sudjelovali u njegovoj provedbi ističu u Udruzi Otac Ante Gabrić.

Klikni za veliku sliku