vijesti www.metkovic.hr

 Sajam

Hercegovački plodovi Mediterena

Metković, 17.9.2015. - Od organizatora Sajma ' Hercegovački plodovi Mediterena' dobili smo sljedeću obavijest koju prenosimo.
    Hercegovački plodovi Mediterana - specijalizirani poljoprivredni sajam za šipak-nar, smokvu i masline, održava se 9. i 10. listopada u Stocu pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića. Sajam ima osmogodišnju tradiciju, zahvaljujući prije svega Općini Stolac, koja je prepoznala potencijal ovih sorti i odlučila kvalitetnim i stručnim programima pomoći sadašnjim i budućim uzgajivačima mediteranskih poljoprivrednih kultura. Od ove godine, na novoj lokaciji, Športskoj dvorani kod stolačke Osnovne škole, posjetitelji će imati priliku vidjeti u punom sjaju ove klasike mediteranskog podneblja i njihove prerađevine.
    Organizatori sajamske manifestacije Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Javna ustanova Radimlja naglašavaju kako je cilj manifestacije razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline i njihovi prerađevina te promoviranje, educiranje i populariziranje sadnje ovih kultura. Svečano otvaranje najavljeno je za petak, 9. listopada, u 11 sati. Bogatu gastroponudu stolačkog kraja od 14 h prezentirat će chef Goran Raguž.
    Od 15 sati, svi zainteresirani mogu se pridružiti na simpoziju posvećenom sadnji i uzgoju smilja, gdje će se stručni predavači s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić dotaknuti aktualnih tema vezanih za novi trend proizvodnje smilja. Prespektive uzgoja i destiliranje smilja u Hercegovini, ishrana-gnojidba ove biljke i tehnologija uzgoja smilja su teme o kojima će se održati stručna predavanja. U subotu, 9. listopada, načelnik Općine Stolac gosp. Stjepan Bošković dodijelit će se nagrade najuspješnijim izlagačima. Program će potrajati do 19 sati, pa sve posjetitelje organizatori pozivaju na druženje s proizvođačima.