vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Procesije na Veliki petak

Metković, 15.4.2006. - Obredima Velikog petka i procesijama sinoć se u obje metkovske župe nastavilo obilježavati sjećanje na Muku Isusovu tijekom Svetog trodnevlja. U Župi Sv. Ilije nakon mise krenula je procesija starim dijelom grada u kojoj je sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika u pratnji žudija i zbora. Kao i uvijek naročitu pozornost privlačio je Šimun koji bosonog, skrivena lica, nosi teški križ u pratnji žudija šimunaša.
Ovdje objavljujemo nekoliko fotografija sa procesije koje možete pogledati uvećane.


Kako su se obredi i procesije u obje župe događale gotovo istovremeno, u crkvi Sv. Nikole snimili smo samo prizor s mise nakon koje je također nekoliko tisuća vjernika bilo u procesiji.

Večeras u crkvi Sv. Ilije u 23 sata počinje Uskrsno bdijenje sa ponoćkom, a sutra na Uskrs mise su u 6.30, 8, 9.30, 11 i 19 sati. Mise u 11 sati bit će i na Dubravici te crkvi Sv. Franje na Kladi.
U župi Sv. Nikole večerašnji obred započinje u 23.15, a sutra su mise u 9, 11, i 19 sati. Napominjemo da će ponoćke biti i u Novim Selima i Borovcima.


O običajima vezanim za Uskrs te o liturgijskom pučkom pjevanju u župi Sv. Ilije u Metkoviću možete više saznati iz diplomskog rada fra Domagoja Volarevića. Neke od napjeva možete i poslušati u mp3 formatu. Kako se radi o dosta veliku materijalu kod učitanja budite strpljivi.