vijesti www.metkovic.hr

 Policija

Zbog posjedovanja i konzumiranja alkohola na javnim mjestima prekršajno su sankcionirane tri osobe na području Metkovića

Metković, 24.9.2015. - U svrhu zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja i utjecaja, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tijekom rujna provedena je preventivno-represivna akcija Siguran početak školske godine. Akcija se provodila vikendom na mjestima gdje se okuplja veći broj maloljetnih osoba.
   Tako je u noćnom izlasku, između 23 i 5 sati, bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koje roditelj ima povjerenje, zatečena jedna osoba mlađa od 16 godina. Zbog posjedovanja i konzumiranja alkohola na javnim mjestima prekršajno je sankcionirano šest osoba i to troje na području Dubrovnika, a tri na području Metkovića. Iz domene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga prekršajno su sankcionirane četiri osobe. br>   Svrha akcije nije bila samo sankcionirati one koji su zatečeni u prekršaju, već podignuti razinu svijesti svih društvenih čimbenika važnih za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba i to u prvom redu roditelja koji imaju pravo i obvezu nadziranja druženja svoje djece izvan obiteljskog doma, osobito mlađih od 16 godina u vremenu od 23 do 5 sati, kao i na roditelje i njihovu djecu da budu svjesniji opasnosti koju sa sobom nosi konzumacija alkoholnih pića i sredstava ovisnosti. Osim toga, cilj akcije bio je ukazati vlasnicima i djelatnicima trgovina i ugostiteljskih objekata da je potrebno poštivati zakonske odredbe kojima se brani prodaja duhanskih i alkoholnih pića, odnosno usluživanje i dopuštanje konzumacije alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Osim što je to zakonska obveza, ujedno je i njihova građanska dužnost da time štite život, zdravlje i sigurnost maloljetnih osoba.
   Policija će i dalje, kroz svoje redovne aktivnosti, nastaviti sa nadzorom spomenutih prekršaja.