vijesti www.metkovic.hr

 Glazba

Bravurozan solistički koncert Yoko Nishii

Metković, 26.9.2015. - Solističkim koncertom u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković sinoć je japanska pijanistica Yoko Nishii otvorila novu sezonu kulturnih događanja koja će biti bogata i kvalitetna.
    Pred gotovo dvjesto posjetitelja mladu je pijanisticu predstavio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Metković Milan Kapović, pročitavši najvažnije dijelove iz njezine impresivne glazbene biografije.
    Pozdravljena velikim pljeskom Yoko Nishii koncert je otvorila Ljubavnim snovima Franza Liszta, izvodeći tehnički vrlo zahtjevan Uzdah te je odmah na početku pokazala svoju iznimnu vještinu. Slijedila je Schumann-Lisztova Posveta, a potom djelo iz Zemlje Izlazećega Sunca - varijacije na temu Kojo no Tsuki (Mjesec iznad napuštenog dvorca) Kozaburoa Hiraia.
    Nakon velikoga pljeska, Yoko Nishii je drugi dio koncerta posvetila 130-oj obljetnici rođenja hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Za Doru Pejačević malo tko nije čuo, ali su rijetki poznavatelji njezina djela. Neobično putovanje Dorinom glazbom, koja nam je u Metković došla preko Japana, Yoko Nishii je započela dvjema skicama za glasovir: Tebi i Pred tvojom slikom te virtuoznom impresionističkom skladbom Cvjetni vrtlog. Slijedili su Capriccio u b-molu, op. 47 i Nocturne, op. 50, br. 2, a za kraj je ostavljena Sonata za glasovir u b-molu, op. 36. Kao što se i očekivalo, velikim pljeskom publika je tražila i dodatak pa je čula još jedno Dorino djelo – Ružu iz Života cvijeća op. 19.
    Budući da je u publici bilo puno mladih, poslije koncerta autograme su zamijenili selfiji, za koje je umjetnica s osmijehom strpljivo pozirala.
    Napomenimo i to da se pred kraj koncerta Yoko Nishii publici obratila na hrvatskome jeziku, koji je naučila tijekom studiranja u Lovranu i u Zagrebu. U našu se zemlju očito zaljubila i veliki je poštovatelj djela Dore Pejačević pa je prigodom njezine 130. obljetnice rođenja izdala dvostruki CD s Dorinim cjelokupnim klavirskim opusom pa je tako postala prva u svijetu kojoj je to uspjelo.