vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Dana Svaguša:
Tražimo samo djelomičan povrat otetoga

Metković, 27.9.2015. - U petak se dio nastavnoga osoblja četiriju metkovskih škola pridružio štrajku prosvjednih radnika koji su organizirali: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. O razlozima koji su doveli do štrajka i o njegovoj provedbi u metkovskim školama razgovarali smo sa sindikalnom povjerenicom NSZSŠH prof. Danom Svagušom.
    – Razlog našeg štrajka pogaženo je obećanje premijera Milanovića da će rast plaća u RH prvi ostvariti prosvjetari. U kolovozu 2015. ugovaranjem novog članka Kolektivnoga ugovora između Vlade i sindikata zdravstva u sustavu zdravstva plaća je porasla za 4 %, a liječnicima za 2 %.
    Budući da smo po visini primanja na posljednjem mjestu od svih visokoobrazovanih u državnim javnim službama, smatramo da smo tim postupkom prevareni i primorani stupiti u štrajk. U štrajk se stupa kada se iscrpe sve druge mogućnosti postizanja dogovora i on nama sudionicima ne predstavlja nimalo ugodnu situaciju.
    Razumijemo situaciju u Republici Hrvatskoj i svoj doprinos već smo dali neisplatom božićnica i regresa, dodataka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto, a potom opet 4, 8, i 10 posto. Neke korekcije napravljene su povećanjem koeficijenata, ali i dalje su najviše oštećeni ostali nastavnici s najviše godina radnoga staža i nenastavno osoblje. Zbog toga ne možemo reći da smo stupili u štrajk za povećanje plaća, nego tražimo samo djelomičan povrat otetoga.
    Svako ugovoreno pravo u našem Granskom kolektivnom ugovoru ostvareno je mukotrpnim pregovorima s predstavnicima vlasti bilo kojih boja, ili štrajkom. Neka od izborenih prava samo su prepisana iz našeg Granskog kolektivnog ugovora u kolektivne ugovore drugih služba i u njima su se našla zahvaljujući našem trudu i borbi (povećanje plaća 4,8 i 10 posto). O tome bi se moglo dugo pisati, ali prosvjetari to najbolje znaju pa su u skladu s time stupili štrajk, izrazivši nezadovoljstvo i spremnost na borbu za svoja prava.
    Činjenica da je prosvjeta potplaćena neosporna je. Tu istinu izgovaraju i prosvjetari i vlastodršci, ali je osjete samo prosvjetari. Jesmo li sposobni mijenjati stvari nabolje ili nismo, vrlo brzo ćemo znati. Molimo roditelje da nas razumiju jer budemo li i dalje šutjeli svaki put kada nas prevare varat će nas stalno i tako srozavati ionako srozan status prosvjetnih radnika u društvu. Vjerujemo da roditeljima nije svejedno gledaju li njihova djeca na svoje učitelje s omalovažavanjem ili u njima vide uzore. Kako će sutra neko dijete izabrati učiteljski poziv kada vidi što ga čeka? Jasno je i da srozavanjem učiteljskoga statusa dolazi do negativne selekcije u prosvjeti – zaključila je prof. Svaguša i rekla da sa štrajkom nastavljaju u ponedjeljak okupljanjem u zbornicama u 7:30. Od nje smo doznali da su u štrajku u Srednjoj školi Metković sudjelovali gotovo svi članovi NSZSŠH, njih 55, a pridružilo im se i 11 nečlanova. U Gimnaziji Metković štrajkalo je 29 članova NSZSŠH te dva nečlana.
    U OŠ Stjepana Radića u štrajku je bio 41 nastavnik, od toga njih 28 članovi su SHU – rekla nam je povjerenica toga sindikata prof. Kata Senta.
    Sindikalni povjerenik SZHŠ Preporod prof. Željan Brljević rekao nam je da je u OŠ don Mihovila Pavlinovića u petak štrajkalo ukupno 34 nastavnika – 25 iz njegova sindikata, petero iz SHU i četvero koji nisu članovi sindikata.
    Štrajk se nastavlja sutra, vidjet ćemo s kojim uspjehom, a učenici svakako trebaju doći na nastavu jer će škole nastavu organizirati s onima koji nisu u štrajku.