vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani obilježili 20. godina od velikih vojnih operacija Ljeto '95, Maestral i Južni potez

Metković, 29.9.2015. - Obilježavajući 20-tu obljetnicu završnih oslobodilačkih akcija članovi Udruge veterana IV. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije posjetili su Livno, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč i Kupres. Izvještaj Branka Markote.
    Tijekom puta veterani su zapalili svijeće pokraj spomen-obilježja poginulim suborcima te pred spomen-križevima za poginule hrvatske branitelje na tom području. U Drvaru ih je primio župnik Župe Drvar don Davor Klečina, od kojega su mogli čuti priču o teškoj povijesti Hrvata na tome području. O njihovoj prisutnosti u tim krajevima svjedoče vrijedni arheološki nalazi iz IX. st., koji govore o bujnom crkvenom i narodnom životu na tim prostorima.
    Župa Drvar osnovana je 1906. godine i obuhvaćala je područje Drvara, a 1932. godine sagrađena je crkva sv. Josipa i župna kuća koje su srušene nakon II. svjetskog rata. Jedan od mnogih događaja o kojima se pola stoljeća moralo šutjeti zbio se 27. srpnja 1941. U tzv. ustanku (taj se nadnevak u SR Hrvatskoj slavio kao Dan ustanka) „ustanici“ su presreli vlak u kojemu su bili hodočasnici iz Drvara, na čelu sa župnikom Waldemarom Maksimilijanom Nestorom, na povratku s hodočašća sv. Ani u Kosovu kraj Knina. Putnike katolike izveli su iz vlaka, svezali ih i odveli u mjesto Trubar blizu Drvara te ih sve sa župnikom pobili i bacili u jamu Golubnjaču. Bogoslužje se danas održava u nekadašnjemu Društvenom domu Partizan jer mjesne vlasti opstruiraju dodjelu zemljišta za gradnju nove župne crkve. Danas u Drvaru živi petstotinjak Hrvata, uglavnom doseljenih iz srednje Bosne.
    Kraj velikoga spomen-križa na prijevoju Koričina, nekadašnjoj zadnjoj crti obrane od Glamoča prema Livnu, veterani su zapalili svijeće poginulim braniteljima. Vodič Dubravko upoznao ih je s teškim borbama koje su se na tom dijelu vodile nekoliko dana nakon pada Kupresa 1992. godine, gdje je neprijatelj zaustavljen u svom nastupu prema Livnu. U Kupresu su veterani posjetili velebnu trobrodnu crkvu Svete Obitelji, koja se nalazi uz cestu prema Bugojnu u neposrednoj blizini stare srušene crkve koju su četnici zbrisali s lica zemlje 1992. Na mjestu oltara stare crkve danas je samo križ.
    Akcija Ljeto '95 odvijala se od 25. do 30. srpnja 1995. godine uoči oslobodilačke akcije Oluja. Tada su oslobođeni gradovi Bosansko Grahovo i Glamoč, čime su stvoreni preduvjeti za oslobođenje Knina. Akcija Maestral trajala je od 8. do 17. rujna u zapadnoj BiH i u tome je vremenu oslobođeno područje od oko 2.500 četvornih kilometara. Akcija Južni potez bila je posljednja operacija HV-a i HVO-a tijekom pobjedonosnog niza operacija, nakon kojih je u potpunosti izmijenjena strateška situacija na prostorima Hrvatske i BiH. Provedena je od 8. do 15. listopada 1995. Njome su hrvatske snage stigle 23 km nadomak Banjoj Luci, nakon čega je ubrzo okončan i Domovinski rat.