vijesti www.metkovic.hr

 Znanost

Domagoj Vidović dobitnik državne nagrade

Metković, 30.9.2015. - Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora, na 6. sjednici održanoj 28. rujna 2015. godine, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost. Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti među šestero laureata našao se dr. sc. Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu.
   – Dr. sc. Domagoj Vidović, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, nagrađuje se za popularizaciju i promidžbu znanosti u području humanističkih znanosti. Osobito je velik njegov prilog poznavanju onimije Neretvanske krajine koju obrađuje u dvjema knjigama iz 2014. godine. U znanstvenoj knjizi Zažapska onomastika istražuje i znanstvenom aparaturom opisuje te iscrpno, temeljito i sustavno prikazuje antroponimiju i toponimiju na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vidovićevo umijeće – biti znanstven, a biti razumljiv, zanimljiv i duhovit – osobito dolazi do izražaja u knjizi Metkovski prezimenski mozaik. Domagoj Vidović dokazao se kao vrstan i perspektivan mladi znanstvenik, kao iznimno uspješan popularizator i promicatelj znanosti te kao znalac u načinu približavanja znanstvene tematike najširoj publici – stoji u obrazloženju Nagrade.
   Čestitamo našemu Domagoju, za kojega nismo ni sumnjali da će i dalje nastaviti dobivati nagrade za svoj znanstveni rad. Naime, prije dvije godine Domagoj je, kao suautor Školskoga rječnika hrvatskog jezika, dobio Nagradu Grada Zagreba. Ponosno smo i mi u Gradskom kulturnom središtu, budući da smo bili izdavačem knjige Metkovski prezimenski mozaik koja se spominje u obrazloženju nagrade. A evo i jedne pikanterije vezane uz izdavanje te knjige. Godine 2013. HKZ Hrvatsko slovo d.o.o. natjecalo se na Natječaju Ministarstva kulture RH za potporu tiskanja Metkovskoga prezimenskog mozaika i dobilo je – odbijenicu.