vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Moj put u Santiago

Metković, 16.10.2015. - Mjesec hrvatske knjige sinoć je u Gradskoj knjižnici Metković započeo predstavljanjem knjige Ankice Cicvarić Moj put u Santiago i putopisnom reportažom kojom je autorica knjige fotografijama i riječju opisala što je sve doživjela na Putu sv. Jakova.
    Na početku je ravnateljica Knjižnice Vesna Vidović okupljene upoznala s time da će ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, koji se održava od 15. listopada do 15. studenoga., proteći u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Predstavivši autoricu kao profesoricu teologije i likovne kulture te učiteljicu razredne nastave i vjeroučiteljicu u srednjoj školi, pozvala ju je da u tome ozračju opiše svoje putovanje od francusko-španjolske granice do Svetišta sv. Jakova Apostola u mjestu Santiago de Compostela.
    Put sv. Jakova ruta je koju hodočasnici prolaze do spomenutoga svetišta. Vijeće Europe je 1987. taj put proglasilo Glavnom ulicom Europe, a UNESCO je španjolski i francuski dio puta proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Na početku puta hodočasnici dobiju putovnicu u kojoj pečatima ovjeravaju sva mjesta kroz koje su prošli. Cicvarić je izabrala francusku rutu dugačku 800 kilometara, koju je propješačila za 23 dana. Inače, putovati se može pješice, na biciklu ili na konju.
    Cicvarić je objasnila da je osjećala potrebu za odgovorima na neka životna pitanja te da je odlučila napraviti promišljajuću stanku. Nakon što je 2010. godine u novinama pročitala članak o Svetištu u Santiagu de Composteli, odlučila je tamo poći pješice na hodočašće.
    Autorica opisuje krajeve kojima je prolazila i ljude koje je na putu upoznala. U svemu tome vidi dublji smisao, a to je postojanje Svevišnjega koji nam je svojom ljubavlju sve to podario.
Foto: Z. Mateljak