vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Cijeli grad na izvorištu Prud koje je još uvijek zamućeno

Metković, 21.10.2015. - Prema današnjima rezultatima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u uzorcima vode za piće sa izvorišta Prud vrijednosti mutnoće su i dalje iznad zadanih vrijednosti, ali su u opadanju. Takvi uzorci ipak ne udovoljavaju Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 125/13).

   Pojačana mutnoća prisutna je u slijedećim vodovodnim mrežama:
   Izvorište u Prudu trenutačno opskrbljuje slijedeća područja:
   - Grad Metković
   - Naselja Dubravica i Glušci
   - Općina Zažablje
   - Naselje Doljani (BiH)
   - Naselje Krvavac 2
   - Naselja Prud i Vid
   Za navedena područja vodu za piće prokuhati prije uporabe!!!

   Tvrtka METKOVIĆ d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih je od jučer 20.10.2015.g. spojila vodoopskrbni sustav grada Metkovića na izvorište u Prudu i tek u jutarnjim satima danas 21. 10. 2015. g. voda sa izvorišta u Prudu je ušla u kompletan vodoopskrbni sustav grada Metkovića.
   Pojava zamućivanja vode ovog izvorišta posljedica je izrazito obilnih kiša proteklih dana. Isporučena voda iz ovog izvorišta redovito se klorira i za sada je mikrobiološki ispravna. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.
   U uzorcima vode od 21.10.2015.g. iz izvorišta Doljani i dalje je prisutna povećana koncentracija klorida iznad graničnih vrijednosti MDK. Izvorište u Doljnima ne opskrbljuje niti jedan dio vodoopskrbnog sustava i izvan je funkcije od jučer 20. 10. 2015.