vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje OŠ Stjepana Radića

Metković, 23.10.2015. - Jutros je Trg kralja Tomislava bio gotovo pretijesan za oko tisuću učenika i njihovih učitelja OŠ Stjepana Radića i dviju područnih škola Mlinište i Bijeli Vir, kojima se pridružilo mnoštvo građana na proslavi Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
   Šušur oko izložbenih štandova počeo je već u devet sati. Trgovalo na malo i na malo više pekarskim proizvodima, slasticama, domaćim voćem i pripravcima od njega, naravno po vrlo povoljnim cijenama. Sav prikupljen novac uložit će se u Školsku knjižnicu za nabavu lektire i građe za slobodno čitanje, a kao moto prodajnoj izložbi poslužila je Tinova krilatica Knjiga nije hrana, ali je poslastica!.
   U deset sati započeo je program, naravno nakon pozdravnoga obraćanja ravnateljice Božene Nikoletić, na kraju kojega je rekla – Svima koji su koju kunicu odvojili za nas zahvaljujemo i nadamo se da ćemo ovaj nezaboravan doživljaj nesebičnog dijeljenja i pomaganja ponoviti i dogodine. Iako je jako malo proizvoda ostalo na štandovima, ipak smo uspjeli pecivima i slasticama razveseliti članove Zajednice Papa Ivan XXIII. u Borovcima.
   U programu su nastupili: Dječji crkveni zbor pod ravnanjem i u glazbenoj pratnji časne sestre Vedrane Krstičević, recitatorska skupina učiteljice Dajane Marinović, recitatorska skupina učiteljice Marijane Kljusurić, recitatorska skupina na engleskome jeziku nastavnice Marije Mijić i folklorna skupina učiteljice Marijane Curić. Voditeljstvo je s učenicima pripremila nastavnica Ivana Boras, a cijeli je program usklađivala nastavnica Ivana Sršen, voditeljica školskih kulturnih aktivnosti. Da sve to ne prođe bez Božjega blagoslova pobrinuo se kapelan Župe sv. Ilije fra Lukica Vojković.
   Svakako je dobra zamisao da su Dani kruha dviju velikih metkovskih osnovnih škola izišli u javnost izvan svojih školskih okvira te stekli, rekli bismo, pravo građanstva. Prepoznali su to građani koji su sa zadovoljstvom obilazili vesele štandove i kupovali na njima, a s druge strane stajali su im mali budući poduzetnici koji su svojski nastojali da baš njihov razred napravi najveći promet.
   Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje ne služe samo tome da djeca nauče cijeniti ono što nam priroda daje, nego i da u svome domu, družeći se s roditeljima, bakama i djedovima, usvoje vještine pripravljanja raznih namirnica, a ne da sve rješavaju odlaskom u supermarkete. Ako pri tome čuju i koju priču iz djetinjstva svojih roditelja, baka i djedova – nema toga Ministarstva međugeneracijske solidarnosti koje to može nadomjestiti.