vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Zašto moramo štititi eju močvaricu

Metković, 25.10.2015. - Prirodoslovni muzej Metković danas je za učenike osnovnih škola organizirao zabavno predavanje i nagradni kviz na temu Eja močvrica - zašto je važno ne paliti trščake , koje je vodio Dubravko Dender, djelatnik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području naše županije.
   Eja močvarica je ptica za koju je ustanovljeno da je jako ugrožena jer je u Hrvatskoj zabilježeno samo nekoliko desetaka parova, od toga najviše u dolini Neretve i na Vranskome jezeru. No i u našoj je dolini ugrožena jer se paljenjem i nelegalnom prenamjenom u poljoprivredne površine uništavaju tršćaci u kojima se ona gnijezdi. Budući da je ptica grabljivica njezinim nestajanjem (u Neretvi i okolnim brdima odavno je smanjena populacija grabljivica) bitno se remeti prirodni poredak, što na koncu utječe i na samoga čovjeka. Recimo, naraste populacija miševa kojima se ona hrani.
   Sve o toj ptici naučila su djeca koja su na kraju sudjelovala u nagradnome kvizu (stariji razredi), dok su se mlađi natjecali u crtanju.