vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Na Neretvu misečina pala

Metković, 3.5.2006. - Ovogodišnja 22. smotra folklora "Na Neretvu misečina pala" održat će se kao i prošle godine kroz dva vikenda i to od 5. do 7. svibnja, te 11. do 14. svibnja rečeno je na konferenciji za tisak koja se održala jučer u prostorijama KUD-a Metković.
   Prema riječima Zdravke Obradovića, organizacijskog rukovoditelja smotre i tajnika KUD-a Metković, do sada je svoj dolazak prijavilo 76 folklornih skupina iz 12 županija sa preko tisuću i pol izvođača. Već tradicionalno prve večeri (5. svibnja) održat će se koncert Marijanskih i hodočasničkih pučkih pjesama u crkvi Sv. Ilije na kojoj će sudjelovati sve skupine iz doline Neretve, a po prvi put nastupit će skupina iz Kalija na otoku Ugljanu, Mala Subotica iz sjeverne Hrvatske, gosti iz sela Tuzi u Crnoj Gori (Albanci – katolici) koji će izvesti dvije pjesme na albanskom jeziku, te pjevačka skupina iz Guče Gore u središnjoj Bosni.
   Nastupit će i Tereza Jadreško kao jedna od sestara Srzić s pjesmom iz Makarske koja se nije izvodila od sedamdesetih godina prošlog stoljeća te operna pjevačica Martina Šilić. Prvi vikend predviđen je za predstavljanje folklornih ansambala Dalmacije, te folklornih skupina iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije, a održat će se i promocija CD-a "Sviraj lire – pucali ti konci".
   Drugog vikenda predstavit će se sve ostale skupine iz Dalmacije, predstavnici ostalih županijskih smotri, te gosti iz susjednih država. Kako je rekao Vido Bagur, umjetnički voditelj smotre, svi programi biti će mali maratoni što će prosječnom gledatelju biti teško pratiti, ali gotovo svim skupinama metkovska pozornica je jedina na kojoj mogu pokazati što su napravili kroz proteklo razdoblje.
   Metkovska Smotra posebna je po tome što nema ograničenja broju sudionika, a vodstvo Smotre ne dozvoljava selekciju osim prosudbe umjetničkog voditelja koji obiđe sve prijavljene skupine, pa je zbog toga po broju sudionika najveća u Hrvatskoj. Metkovcima i njihovim gostima, u sklopu održavanja priredbe, predstavit će se akademski slikar Igor Dragičević.
   Na Smotri će biti prikazane 104 izvedbe na šest scenskih prostora, a cijeli projekt i ove godine ostvarit će se uz veliku pomoć Grada Metkovića, Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva kulture uz visoko pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.