vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

Metković, 29.10.2015. - Povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, koji se obilježava 29. listopada, u Udruzi Otac Ante Gabrić mr. pharm. Marija Zovko održala je predavanje, čime je nastavljen niz druženja kojima je zajednička tema Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi.
   Svrha predavanja bila je upoznavanje s tom teškom bolešću koja je u Hrvatskoj treći uzrok smrtnosti i vodeći uzrok invaliditeta. Korisnici Organiziranih dnevnih aktivnosti upoznati su sa znakovima koji upućuju na mogući udar, o važnosti brze reakcije i odlaska liječniku, te o mogućnostima liječenja. Istaknuto je kako svake dvije sekunde jedna osoba u svijetu doživi moždani udar a svakih šest sekunda netko u svijetu umre od te bolesti.
   Zdravim načinom života – smanjenjem stresa, kretanjem, nepušenjem, laganom mediteranskom prehranom – možemo prevenirati moždanu kap, a dogodi li se, veoma je važno oboljelu osobu u roku tri sata odvesti liječniku. Jedna od posljedica moždanog udara je inkontinencija pa je gđa Zovko korisnike upoznala s velikim brojem pomagala koji oboljelima olakšavaju život, kao i o pravima koja za ta pomagala unutar HZZO-a ostvaruju.
   Korisnici su sa zanimanjem pratili predavanje o bolesti za koju mislimo da se događa drugima a istovremeno strahujemo da ne pogodi nas. Na kraju je magistrica Zovko zahvalila na pozivu istaknuvši da se uvijek ugodno osjeća družeći se s korisnicima Udruge Otac Ante Gabrić. Najavila je, također, Dan Hrvatskih ljekarna koji se obilježava na današnji dan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske u Trogiru 29. listopada 1271. godine, a tema je osteoporoza. O rizicima i prevenciji posavjetujte se s ljekarnikom u svrhu podizanja svijesti o toj bolesti koja je tiha epidemija unutar zdravstvenoga sustava.