vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Ptice delte Neretve

Metković, 23.5.2006. - Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti osnovnim školama u Metkoviću, Opuzenu i Pločama te gradskoj knjižnici Metković i Ornitološkoj zbirci Metković podijeljen je Vodič za djecu o pticama delte Neretve u izdanju Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu.
Cilj ove publikacije jest jačanje svijesti djece školskog uzrasta o važnosti područja delte Neretve za preživljavanje mnogih vrsta ptica i o potrebama očuvanja njihovih staništa. Vodič, koji je bogato ilustriran slikama ptica, kartom prostora i uputama za promatranje ptica, može se koristiti kao nadopuna izvanškolskim aktivnostima u prirodi.
U delti Neretve ukupno je zabilježeno 310 vrsta ptica od toga 115 gnjezdarica. Neretvanske močvare iznimno su važne kao odmorište i hranilište za ptičjih selidbi i zimovanja. Stoga vodič simbolično završava dječjom prisegom pučkih škola Kotara Metković o čuvanju ptica i njihovih gnijezda koji je pronađen u dokumentima iz 1925. godine.
Ovo ponovljeno izdanje predstavlja nastavak edukativnih aktivnosti koji REC-ov projektni ured u Metkoviću provodi u okviru projekta "Poticanje i povezivanje iskustava u zemljama Jugoistočne Europe" u prekograničnom području delte Neretve.